religioase…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Preoții ortodocși care oficiază servicii religioase în armată vor grade militare. Bănuiesc că de ofițer. Că nu le ajunge gradul de ostaș al Domnului. Epoleții de locotenent al Armatei Moldovei sunt mai lucioși. Și pachetul social e mai atractiv.

Sper că cei care slujesc la Bisericile de pe lângă universități nu vor grade științifice. Ori cei care împart cuvântul Domnului în pușcării nu vor pofti și ei termene de detenție. Sau bastoane de gardieni.

# # #

Mitropolia Moldovei are probleme. Grave. Cu sinceritatea. Mai exact cu lipsa ei. După ce, prin gura oficială a unor slujitori ai ei se arată înfricoșată că Moldova ar putea să se umple cu musulmani (și de aia se opune cu toată vlaga), prin altă gură oficială se îngrijorează că creștinii din Turcia se confruntă cu discriminarea și că noua Constituție turcă, adică musulmană, ar lăsa prea puțin loc minorităților religioase non-musulmane.

Cuvintele ce sună pe tărâm moldav precum un blestem liberast discriminare, lipsă de toleranță, minoritate religioasă, compromis, drepturi, cetățeni și drepturi ce decurg din plata impozitelor, egalitate în drepturi – în  comunicatul Mitropoliei cu privire la creștinii turci oropsiți par o muzică dulce.

Semn că Biserica Ortodoxă știe să se poarte și să vorbească omenește, dar nu vrea. Știe conceptul ”drepturi ale minorităților” dar se face a-l uita.

# # #

Tot în delta ipocriziei. Altă baltă. Una a confesiunilor minoritare. Se știe că Consiliul Municipal Bălți a adoptat o decizie prin care interzice propagandă homosexuală pe teritoriul municipiului. Și a mai și declarat municipiul Bălți drept zonă strategică ortodoxă. Mitropolitul s-a arătat bucuros că Bălțiul devine o zonă ”curată”. Cei care au văzut urme de rasism și eugenie în grija pentru curățenia ”corpului social” au minte teafără. O hotărâre care încalcă în mod flagrant normele constituționale cu privire la egalitatea cetățenilor în drepturi, indiferent de sex, origini, limbă, religie.

Reprezentanți ai comunității non-ortodoxe nu încap în piele de bucurie că ortodocșii se iau de cei cu altă orientare sexuală. Un baptist harnic nevoie mare se bucură de decizia autorităților locale de la Bălți  (ce mai, o iau în cap homosexualii, iar dușmanii dușmanilor mei îmi sunt prieteni, până una-alta). Tot el, caută rapid nod în papura Constituției să găsească motive suplimentare de hărțuire a celor loviți.

Ceea ce nu văd (adică ei puțin întrezăresc, dar își zic că-s stăpâni la ei acasă) minoritățile religioase non-ortodoxe e că BOM tocmai testează un mecanism – cel al unei presupuse autonomii locale (vreo 10 localități au proiecte din astea pe rol) ce forțează nota constituțională și care, dacă va funcționa (adică dacă neghioaba Curte Constituțională își va închide ochii), va fi aplicat și în cazul cultelor non-ortodoxe.

Cum ziceam: evangheliștii moldoveni participă activ la făurirea lanțurilor cu care le sunt legate gurile și drepturile.

Comentarii