Religia şi Credinţa. Compatibile şi nu prea (Unde să ne rugăm)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Deseori religia şi credinţa sunt considerate a fi una şi aceeaşi. Toate sinoadele şi unii „sfinţi” de până acum au făcut tot posibilul ca noi să credem astfel. Să credem că nu poate fi credinţă fără religie, adică fără toate rânduielile şi canoanele impuse de preoţi (contra plată), pastori ori altfel de conducători bisericeşti.

Biblia, însă, spune că esenţialul este legătura directă dintre om şi Dumnezeu, fără intermediari, care poate fi realizată prin simpla rugăciune sinceră de cerere şi neapărat, de mulţumire. Dealtfel, rugăciunea este cel mai puternic generator de energie pozitivă, după care urmează Dragostea, pentru că Dumnezeu este Dragoste (1 Ioan 4:8 Cine nu iubeşte n-a cunoscut pe Dumnezeu; pentru că Dumnezeu este dragoste.) Totuşi, e foarte bine ca procesul de rugăciune să aibă loc în comun, adică în biserică. Dar să nu înţelegeţi greşit! Biserica nu e clădirea din piatră. Biserica poate fi şi parcul Ştefan cel Mare, şi propria locuinţă. Cu alte cuvinte, orice loc în care poţi să te întâlneşti cu prietenii tăi şi să vorbeşti despre Dumnezeu. Nu e părerea mea, aşa spune Biblia (Matei 18:20 Căci acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în Numele Meu (al lui Isus), sunt şi Eu în mijlocul lor).

Mulţi oameni asimilează astăzi Biserica unei clădiri. Totuşi, nu aceasta este ceea ce Biblia spune despre Biserică. Cuvântul “biserică” vine din grecescul “ecclesia” care înseamnă “o adunare” sau “cei chemaţi”. Înţelesul de bază al cuvântului “biserică” nu este, iată, o clădire, ci dimpotrivă este vorba despre oameni. Este chiar ironic faptul că atunci când oamenii sunt întrebaţi ce biserică frecventează, ei fac referire adesea la denominaţiunea din care fac parte – ortodoxă, catolică, luterană, baptistă şi aşa mai departe. De multe ori oamenii se raportează la o anume denominaţiune sau la o clădire. (Citiţi Romani 16:5: …spuneţi sănătate şi Bisericii care se adună în casa lor…). Apostolul Pavel se referă aici la oamenii credincioşi ca fiind biserica şi nu la clădirea în care ei se adună.

În concluzie, biserica nu este nici o clădire şi nici o denominaţiune anume. Aşa cum arată Biblia, biserica este Trupul lui Hristos, adică toţi aceia care şi-au pus credinţa în Iisus Hristos ca Mântuitor personal (1 Corinteni 12:13: Noi toţi, în adevăr, am fost botezaţi de un singur Duh, ca să alcătuim un singur trup, fie iudei, fie greci, fie robi, fie slobozi; şi toţi am fost adăpaţi dintr-un singur Duh). Membrii bisericii de pe tot pământul (Trupul lui Hristos) sunt însă prezenţi în bisericile locale, aproape indiferent de denominaţiune.

Vă rog să nu-mi înţelegeţi greşit mesajul! Dacă frecventaţi o anume biserică, e foarte bine! Continuaţi! Vroiam să spun doar că rugăciunea nu e neapărat să o rosteşti doar în biserică. O poţi face oriunde; şi la biserică, şi acasaă, şi la muncă, şi în maşină, etc. Scopul meu prin cele scrise a fost, defapt, unirea confesiunilor care luptă între ele. Vroiam să înţelegeţi că nu are nici un rost!

La final, vă propun spre citire câteva versuri scrise ceva timp în urmă, în care am încercat să redau unele adevărate valori ale Credinţei…

Iubeşte-L cu ardoare!

Deseori mă-ntreb în sine
Care-i rostul vieţii mele…
Să slujesc lucruri păgâne
Şi să mă închin spre ele?

Nu! Acum când sunt cu Domnul,
Înţeleg ce vrea să fac;
Să rodesc şi eu ca pomul
Roditor, nu cel uscat.

Oare Cel ce ne-a dat viaţă,
Cel ce toate a făcut,
Vrea s-aprind o lumânare
Unui sfânt ce-a fost… din lut?

Oare Dumnezeul meu
Vrea să Îi spun rugăciuni
Doar atunci când îmi e greu
Şi când îmi trebuiesc minuni?

Nu-i El slujitorul tău,
Ci TU eşti slujitorul Lui!
Nu-L mai înjosi atîta!
Mulţumeşte Domnului!

El ţi-a dat o lege nouă
Simplă de-mplinit;
Să-L iubeşti cu toată firea
Cum şi El te-a iubit
Când a fost străpuns pe cruce
Pentru greşeala ta,
Pentru-a fi cu El în ceruri,
Pentru-a te salva.

Nu-i aduce daruri multe,
Jertfe de-nchinare!
Nu voieşte carne Domnul!
Iubeşte-L cu ardoare!

Să nu cauţi mântuirea
Într-o lumânare!
El nu vrea nimic mai mult;
Iubeşte cu ardoare!

Nu te ruga ca şi păgânul
De mii de ori c-o cuvîntare!
Roagă-te cu trei cuvinte,
Dar roagă-te cu-ardoare!

Şi aminteşte-ţi, om creştin,
Ce suferinţă mare
A avut fiind pe cruce!
Iubeşte-L cu ardoare!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii