Religia

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Imagine simbolică. Sursa: http://3.bp.blogspot.com/

Prelegerea de azi a lui Sam Potolicchio m-a inspirat să scriu acest articol. Poate că au mai influenţat şi alţi doi factori: faptul că am asistat la o prelegere într-o zi de dumică, ceea ce e neobişnuit pentru mine, la fel ca şi faptul că deobicei eu predau şi am foarte rare ocazii să fiu în rol de ascultător 🙂

Care-i chestia cu religia? Am auzit o analiză foarte interesantă făcută de Sam, din care poate fi extrase două concluzii foarte interesante:

1. Acolo unde statul este mai apropiat de religia oficială (o susţine mai mult sau chiar o controlează), populaţia, în general, este mai puţin religioasă.

2. O modalitate de a-ţi maximaliza efectul din practicarea unei religii este să fii întotdeauna sceptic faţă de principiile de care se conduce religia ta. Asta ar însemna literalmente următoarele: dacă religia ta îţi spune că există viaţă după moarte, atunci încercînd să negi această afirmaţie, în final obţiii două lucruri importante: a. Studiezi mai atent acest aspect şi-ţi aprofundezi cunoştinţele teoretice. b. În final, te convingi că acest principiu este adevărat sau fals. În cazul existenţei vieţii după moarte, dar şi în multe alte cazuri e foarte greu, chiar imposibil de ajuns la un adevăr absolut, ceea ce înseamnă că rămîne punctul a: faptul că reuşeşti să cunoşti mai multe despre ceea ce te interesează şi implicit despre ceea ce-ţi spune religia ta.

Eu nu am făcut studii privind influenţa religiei asupra unor factori economici, sociali, politici sau de altă natură pentru Moldova. Aş fi recunoscător dacă vreo companie sociologică îmi va oferi o bază de date SPSS care ar conţine răspunsul la un set de întrebări, dar şi repartiţia conform religiei a persoanelor intervievate.

Un panou publicitar din 2010

Despre religie în Moldova în general nu prea se vorbeşte. Faptul că se organizează proteste şi apar tensiuni între grupuri religioase sau că se scandează că Moldova este o ţară ortodoxă şi punctum, nu înseamnă neapărat că cineva cu adevărat discută despre religie şi încearcă să pătrundă în esenţa religiei (acei care o fac sunt foarte puţini). Asta se întîmplă chiar contrar teoriei lui Sam, conform căreia, probabilitatea ca două persoane, sau grupuri ce practică religii diferite să se certe este foarte mică atunci cînd aceste persoane nu sunt iniţiate foarte mult în esenţa religiilor lor. Adică: cu cît mai puţin cunoşti despre propria religie, cu atît mai puţine diferenţe poţi găsi între religia ta şi o altă religie, deci ai mai puţine motive să polemizezi cu cineva de religie diferită. În satele din Moldova unde există o biserică ortodoxă şi una baptistă, certurile ajung mai că la cuţite, chiar dacă esenţa certurilor nu este una pur religioasă şi nu se bazează pe polemici bazate pe argumente date din Biblie.

Separarea religiei de stat în Moldova nu e posibilă. Imaginaţi-vă că un candidat la preşedenţie este musulman. Credeţi că va fi ales? Nicio şansă.

Sunt cîteva întrebări la care aş vrea şi eu să aflu un răspuns, pentru a face o comparaţie cu situaţia din SUA, prezentată de Sam:

– cîte procente din populaţia Moldovei se consideră ca aparţinînd unei religii? Deci aşa: conform Recensămîntului Populaţiei Moldovei din 2004 (fără transnistria), 0,4% sunt atei, 1% fără religie şi 2,2% nu şi-au declarat religia, ceea ce înseamnă că 98,6% din populaţia Moldovei se consideră ca aparţinînd unei religii.

– cîte procente din populaţia Moldovei reprezintă religia dominantă? 93,3% s-au declarat creştini ortodoxşi. Al doilea loc este ocupat de baptişti, tot creştini, cu 1%. Astfel, nu putem spune că avem o diversitate religioasă în ţară.

– cîte procente din populaţia Moldovei frecventează biserica?

– cîte procente din populaţie frecventează des biserica, să zicem o dată în săptămînă?

– cîte procente citesc Biblia?

– cîte procente citesc Biblia zilnic?

Protest paşnic creştin-ortodox

În SUA, spre exemplu, foarte mulţi citesc Biblia, chiar şi zilnic. La noi – nu ştiu, nu sunt date.

La sfîrşit voi face o concluzie simplă: a discuta despre religie e foarte interesant, dar e şi riscant în acelaşi timp, pentru că religia ţine foarte mult de modul în care un om gîndeşte şi simte, astfel că majoritatea oamenilor vor tinde să fie foarte subiectivi, deci şi orice discuţie comparativă sau analiză ar fi foarte dificil de făcut, dar şi mai dificil de a o face să fie general acceptată. Cel mai probabil orice analiză va fi mai degrabă criticată.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii