Relansarea proiectului “Supraveghere de Vecinatate” in satele din Rep. Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Viata la sat isi are farmecul sau. Desi oamenii se cunosc bine intre ei, se ajuta unii pe altii la nevoie, totusi se mai intampla si evenimente neplacute, cum ar fi disparitia unor lucruri din gospodarii, iar aici farmecul dispare si trebuie sa intervina politistii. Pentru a se evita asemenea cazuri, Inspectoratul General de Politie (IPG) lanseaza in comunitatile rurale din Rep. Moldova un proiect social inspirat de la estonieni numit „Supravegherea de Vecinatate”.

Ce presupune programul in cauza? Pe scurt, in securizarea comunitatii locale trebuie sa se implice si civilii, nu doar organele de forta. Spre exemplu, cind un satean pleaca de acasa si gospodaria sa ramane nesupravegheata, el o poate lasa in grija unui vecin, care stand acasa va avea grija sa nu apara „oaspeti nepoftiti” in orgada de alaturi. Daca va observa ceva suspect, atunci va contacta imediat politistul de sector pentru a preveni un furt sau alt gen de comportament anti-social.

Un asemenea proiect a fost lansat azi, 20 ianuarie, de IPG in satul Micauti, raionul Straseni. La lansare s-au adunat reprezentanti ai autoritatilor publice locale si de comun cu mai multi locuitori voluntari s-a dat start initiativei. Proiectul cu siguranta va spori gradul de securitate in localitate si va intensifica colaborarea dintre cetatean si organele de drept. Mai mult, dupa cum si-a propus Seful IGP, Gheorghe Cavcaliuc, extinderea proiectului la nivel national va loc in urmatoarele 6 luni ale anului 2017 cu nadejdea ca va reda moldovenilor, mai ales celor nostalgici, sentimentul de consolidare civica, asa cum a fost odata.

 

Cu ceva timp in urma, Politia RM a incheiat alte 17 acorduri de extindere a programului in satele din raionul Dubasari. Scopul final este crearea unor comunitati sigure prin combaterea si prevenirea infractiunilor.

Comentarii