Reforme, reforme sau „Bună ziua, stimate prost care-mi plăteşti salariul!”. Episodul Sandu Panuş

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

La 7 octombrie 2009, când abia luase hăţurile guvernării, Filat le cerea vameşilor, încă „nereformaţi”, să dea „bună ziua”. Fostul premier, care tocmai îşi asumase actul guvernării, zicea în şedinţă de Guvern, că politeţea este o problemă care vizează nu doar imaginea ţării, dar şi situaţia cetăţenilor. „Cu dl Leancă am simţit-o prin propria experienţă şi la ieşirea din ţară, şi la intrare. Să nu iasă că am o cerinţă personală, însă dacă am trecut noi prin această experienţă, pot numai să bănuiesc prin ce experienţă trec cetăţenii Republicii Moldova”, a subliniat atunci fostul premier. „Abordări de tipul «Pe loc, culcaţi! », nu mai merg. Să se respecte libertatea şi demnitatea oamenilor”, a cerut atunci fostul prim-ministru. Iată că acum, la peste patru ani de „reforme” suntem în situaţia de a constata şi rezultatele, implicit cum respectă vameşii moldoveni indicaţiile de a da „bună ziua” cetăţenilor, care îi plătesc din impozite.

Pentru a nu fi acuzat că speculez sau manipulez, o să exemplific rezultatele „reformelor” printr-o serie de articole, în care voi prezenta speţe concrete, pe care le-am documentat şi monitorizat pe parcursul ultimilor ani, speţe care vor putea fi uşor verificate de cei interesaţi sau care se vor considera în măsură de a-mi replica sau obiecta ceva.

Panus_SanduAzi vă voi prezenta speţa colegului de societate civilă, activistului Sandu Panuş, groaza poliţiştilor de la Patrulare, dar care iată că s-a dovedit a fi o victimă uşoară pentru… vameşi! Înainte de Revelionul trecut, o familie americană i-a expediat colegului de societate civilă, în 2 colete poştale, cadouri cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Într-un colet erau mai multe mărunțișuri, încălţăminte, articole de îmbrăcăminte şi accesorii de uz personal. În cel de-al doilea familia americană i-a trimis un telefon mobil, o tabletă și un articol de bijuterie (inel). Un colet a fost expediat din SUA la 21 decembrie 2013, iar al doilea – la 31 decembrie 2013.

Urmau să ajungă la destinație în maxim 5 zile lucrătoare și respectiv la expirarea acestui termen au început să-şi facă griji atât Sandu, cât şi expeditorii coletului din SUA.

Sandu a început să telefoneze pe la toate reprezentanțele poştale din Moldova, comunicându-i-se că urmărirea coletului poate fi făcută doar de către expeditorii din SUA. Respectiv, au fost anunțate și autoritățile americane despre dispariția coletului trimis la 21 decembrie.

Cei din urmă au luat atitudine și au început să caute coletul. Printr-o… „minune”, acesta până la urmă a fost găsit în Moldova și a apărut oficial la data de 11 ianuarie 2014, adică la peste 15 zile lucrătoare de la expedierea lui din SUA!!! La aceeași dată (!!!) a ajuns și cel de-al doilea colet, expediat la 31 decembrie. În ambele cazuri au fost încălcate termenele de livrare, fapt care ne-ar oferi motiv să credem că se intenționa ”dispariția” acestora, cum s-a mai întâmplat și în multe alte cazuri, mai mult sau mai puţin fericite decât cazul lui Sandu.

Odată ajuns la oficiul poștal din Piaţa Gării, lui Sandu i s-a comunicat că un colet este liber spre livrare iar celălalt – reținut de către vamă. Asta spre nedumerirea destinatarului, care cunoştea de la expeditori, că valoarea coletelor este mică, mult sub limita impusă de lege. „Bună ziua”, nu?!

Angajații vamali i-au comunicat lui Sandu, că suma declarată pentru cel de-al doilea colet li se PARE a fi prea mică, iar invoice-ul care însoțea bunurile din colet părându-le a fi unul fals. Inspectorul vamal Vladimir Bîrnă, fără a-şi justifica dubiile în privinţa relei credinţe a expeditorilor americani ai coletului i-a zis destinatarului, că: ”Invoice-uri de astea eu pot face în fiecare zi”, fără a reacţiona cumva la obiecţia lui Sandu, care le-a amintit vameşilor, că primul colet care fusese eliberat era însoțit de exact același tip de acte de proveniență și valoare. Paradoxal, reiese că vameşul moldovean este Alfa şi Omega, cel care dincolo de buchia legii şi logică elementară poate decide care colet i se PARE a fi însoţit de acte veridice şi care de acte false. „Bună ziua”, nu?! VamaMD_preluat_customs.gov.md

Ridicând doar un singur colet, Sandu a făcut o adresare scrisă către oficiul poștal, pentru a i se comunica în formă scrisă motivul pentru care coletul nu este disponibil spre livrare. Șeful de post vamal din cadrul oficiului poștal, Octavian Cebotari NU A DORIT SĂ PRIMEASCĂ SOLICITAREA, Sandu fiind nevoit să mai depună o plângere la Biroul Vamal Chișinău pentru a sesiza faptul. Din nou „Bună ziua”, nu?!

Bineînțeles că birocraţii de la Vama Chişinău s-au spălat pe mâini și au început să găsească fel de fel de motive pentru a se îndreptăți, trimiţându-l pe Sandu la… cogemite directorul general al Vămii!!! Cetăţean de bună credinţă, cunoscând că dreptatea e de partea sa, crezând că are de a face cu un dezmăţ din partea vameşilor de la nivelul ierarhic inferior şi mediu şi mai ales făcându-şi griji pentru obrazul ţării în faţa familiei din SUA, Sandu s-a programat pentru audienţă la Tudor Baliţchi, ultima instanţă, veriga superioară a Vămii moldoveneşti, pentru prima dată posibilă, aceasta fiind… tocmai 20 ianuarie (!!!), orele 14-00.

Respectiv, la 14-00 Sandu era deja în holul sediului Aparatului Central al Vămii, din Columna 30 și aștepta cuminte să fie invitat. Dialogând cu persoanele care mai erau programate pentru audiență, Sandu a constatat că de fapt, mai erau încă 5 persoane programate la audiență la… aceeași oră!!! Şi iarăşi „Bună ziua”!

Trecuseră mai bine de 40 minute după ora 14-00 și nu mai erau invitați niciunul din cei programați, când pe la orele 14-45 în sediul Serviciului Vamal a intrat un domn, comunicându-i agentului de pază, că este invitat la dnul Balițchi pentru orele 15-00. În mai puțin de 5 minute acesta a și întrat la Directorul General, înainte de ora programată, și înaintea celor 5, care așteptau de aproape o oră ca să fie audiați.

Deoarece activistului civic începuse să-i crape răbdarea şi respectiv începuse să facă gălăgie, agentul de pază a fost nevoit să raporteze telefonic cuiva, cel mai probabil în Aticamera lui Baliţchi. Deoarece a avut tupeul să fie gălăgios, în 10 minute a fost invitat Sandu (primul din cei 5 programați la 14-00), care a mers în Anticameră, unde a mai aşteptat încă… 30 minute!!! Prin urmare, fiind programat la 14-00 pentru audiență, Sandu a intrat în biroul lui Baliţchi la 15-35. „Bună ziua”, nu?!

La mult-aşteptata audienţă Sandu a încercat să-i relateze lui Balițchi proveniența bunurilor. Generalul s-a arătat interesat, dar a zis că-l… depăşeşte problema! „Bună ziua”, Sandu! Acesta totuşi a promis că va lua atitudine.

În ziua următoare Sandu a fost telefonat de un şef de departament de la Vamă, comunicându-i-se, după metoda lipirii nucii de perete, că valoarea bunurilor din coletul său nu se acceptă, în baza unei hotărâri de guvern, nr. 600 din 14.05.2002.

Naţi-o bună, că ţi-am dres-o! Întregul aparat birocratic al Vămii moldoveneşti, de la toate nivelele a venit astfel să acuze expeditorii americani că ar fi falsificat actele de însoţire ale bunurilor expediate lui Sandu, respectiv recunoscând că, cel de al doilea colet care recent îi fusese eliberat, precum şi coletul pe care l-a primit acesta în octombrie 2013, de la aceiaşi expeditori, în baza unor seturi identice de acte de însoţire şi cu o valoare mult mai mare decât cea a coletului respins în ianuarie 2014, au fost eliberate de Vama moldovenească… cu încălcarea acelei hotărâri de guvern!!!

KARIZMAAş mai fi crezut dacă Vămii moldoveneşti sau Guvernului i-ar fi păsat de încasările în bugetul de stat, de aia vameşii fiind atât de principiali cu boarfele din coletele moldovenilor. Însă, dacă includem logica elementară, nu ştiu dacă cei doi-trei lei în cruce încasaţi din coletele poştale ale prostimii pot schimba în bine situaţia bugetului şi asta în timp ce Guvernul a micşorat recent accizele la importul autoturismelor de lux, ratând deliberat milioane de lei zilnic!

Sandu Panuş s-a ales cu un final fără „happy end” în această istorie, la fel ca şi alte sute şi mii de moldoveni, care sunt sigur că s-au regăsit şi ei în speţa lui Sandu. El s-a văzut nevoit să returneze coletul, expeditorilor „infractori” din SUA…

Şi iată aici mai putem băga, un MARE şi GROS „Bună ziua”! Eu nu prea mai am ce comenta. Vedeţi şi voi, este pe cât de evident, pe atât şi de remarcabil progresul Vămii moldoveneşti sub conducerea fostului „zavhoz” de la IPTEH Tudor Baliţchi, în a se reforma şi respecta „libertatea şi demnitatea oamenilor”, aşa cum le-a indicat Vlad Filat la 7 octombrie 2009. Înainte(,) nu(,) ÎNAPOI! Aşezaţi voi virgula! 😉

P.S. Interpreta Olga Fesenco (KARIZMA) a avut parte şi ea vinerea trecută, 7 februarie, de un „Bună ziua”, stând prinsă într-o coadă kilometrică la vamă, din cauza „problemelor tehnice” la servere, instalate apropos chiar primăvara trecută, în cadrul unui tender… foarte interesant! Dar despre asta… altădată! Până una-alta, iată răspunsul KARIZMEI la „Bună ziua” vameşilor moldoveni, transmis pe facebook: „Handicapaţii naibii! Bine că m-am pornit cu o zi mai înainte, de altfel îi dadeam foc (vamei), cu tot cu pentiumii lor!”

Va urma

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole