Reforma Justiției, temă de manipulare în Republica Moldova!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Văd cum se inviniesc unul pe altul despre reforma justiției, am decis să precizez unele detalii de care din diferite motive opoziția pro-europeană și în primul rând PLDM și filiala PAS, cât și experții de buzunar a acestora a uitat de ele.
Scopul opoziției este clar și unul explicabil, dorința de a denigra imaginea guvernării prin atribuirea ineficienții acestora din perioada în care se aflau la Guvernare! Unde Vlad Filat, Maia Sandu și Iurie Leancă mergeau în UE pentru a-și face poze și pentru a promova realizarea unor reforme care în realitate erau mimate, iar banii europeni erau furați. Lucru care a fost menționat și de Curtea Europeană de Conturi!
Cu toții știm prostiile declarate de PLDM, PAS ți PPDA ce ține de reforma justiției, dar n-am putut să nu-i dau o replică expertului de buzunar a acestor partide, care de-a lungului timpului îi sufla în zeamă lui Filat. Aici vorbesc despre Alexei Tulbure, un ”super-erou” are au ieșit să se bată ”cu mâinile goale cu sistemul”. Însă e destul să răzuim un pic învelitoarea ca să vedem cine se ascunde în spatele lor. Un exemplu elocvent în acest sens este cazul așa-zisului expert, diplomat, politilog, activist civic, simpatizant politic, membru de partid și alte titulaturi cu care se laudă Alexei Tulbure și care e citat aproape că și la datele meteo de unele posturi de televiziune și alte instituții media. Nimeni însă nu amintește prin câte partide a trecut acesta, de câte ori s-a compromis și cum și-a schimbat opiniile în funcție de direcția ”vântului”. Tot acest Tulbure, fonda alături de ”eminența cenușie” a lui Vladimir Voronin – Mark Tkaciuk, Școala Antropolgică Superioară. Pe lângă faima proastă pe care a avut-o această instituție și toate suspiciunile de corupție care au planat în privința înființării și obținerii sediului acesteia, este interesant de remarcat ”pro-moldoveanul” Tulbure a acceptat să fondeze o instituție de învățământ în care practic nu era admisă limba română (sau moldovenească, cum preferă el s-o numească). Acum însă este un ”expert” anti-guvernare pro-europeană, după ce acum un an la Jurnal TV susținea sus și tare Platforma Demnitrate și Adevăr declarată pro-europeană, anticomunistă și chiar pro-România.

Acum revin la tema inițială după ce am reamintit publicului cine este acest Tulbure și pe cât de ieftin este el, respectiv și cele declarate de acesta.
Voi începe cu raportul realizat și prezentat de Curtea Europeană de Conturi în 2016 în care se descrie despre realizările și eșecurile guvernărilor din perioada 2007-2015 , în care Moldova a primit din partea acestora 782 milioane de dolari.

După cum vedem, anume în perioada în care era la conducere PLDM, UE a acordat cele mai mari sume de bani, iar cele mai criticate domenii a fost anume lipsa de rezultate din sistemul bancar!
Cele mai mari obiecții, auditorii europeni le-au avut față de sprijinul bugetar sectorial oferit de UE în domeniul justiției, iar o sumă impunătoare de bani a fost preconizați anume pentru reforma justiției!

Strategia de reformă a sectorului justiției din Republica Moldova a fost adoptată în 2011 în scopul îndeplinirii condițiilor de eligibilitate pentru sprijinul bugetar sectorial. Punerea sa în aplicare este îngreunată de progresele inadecvate realizate în reforma parchetului (a Procuraturii Generale – n.r.) și de sprijinul insuficient din partea sistemului judiciar. O nouă inițiativă de reformă, elaborată de Consiliul Superior al Magistraturii și de Curtea Supremă de Justiție, a fost prezentată public în luna mai 2015, cu sprijinul logistic al proiectului de asistență tehnică”, se arată în raport. Auditorii remarcă faptul că în cazul sprijinului bugetar sectorial consacrat justiției, care dispunea de un buget de 58,2 milioane de euro, o evaluare externă efectuată înainte de elaborarea programului estimase un buget de 40 de milioane de euro, iar plata fondurilor a avut loc chiar și în cazul în care condițiile specifice nu erau îndeplinite și indicatorii de performanță nu erau atinși.

„În cadrul sprijinului bugetar sectorial în domeniul justiției, au fost plătiți, până în prezent, 28,2 milioane de euro din cei 30 de milioane de euro, în două tranșe. Suma a fost redusă, deoarece numai 88 % din condiții fuseseră îndeplinite. Anumite realizări, cum ar fi modificările care trebuiau aduse legislației, nu s-au concretizat în ceea ce privește procedura urmăririi penale, justiția juvenilă și intoleranța față de corupție. Deși raportul din martie 2015 privind progresele în domeniul PEV aprecia că Republica Moldova a înregistrat unele progrese globale în ceea ce privește punerea în aplicare a strategiei de reformă a sectorului justiției, indicatorii internaționali pun sub semnul întrebării existența acestor progrese”, se precizează în document.

Ba mai mult, conform imaginilor prezentate de indicatorii internaționali, Republica Moldova la acest capitol în clasificările realizate de mai multe ONG-uri internaționale precum este și Freedom House sau Global Competitiveness Report.

Așa că domn Tulbure, schimbați-vă domeniul de activitate, deoarece cotletele la sigur le faceți mai bune, decât analizele unor reforme!

 

Comentarii

Chirilov Anatolie

Chirilov Anatolie

Sunt o persoana care iși iubește țara, indiferent de momentele negative care se intâmplă în ea. Iar unele din marele probleme la nivel de țara, apar din cauza informației false aparute in presa de buzunar. De aceea incerc mereu sa aduc la cunostința...

Ultimele articole