Redescoperă Cureșnița, baștina muzicienilor și istoricilor de renume

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Satul Cureșnița. r. Soroca este localitatea unde mi-am petrecut copilăria, satul unde am crescut și învățat. Casa părinților mei este la 1 km de s. Holoșnița, dar la 2 m de s. Cureșnița, baștina compozitorului Eugeniu Coca. Cureșnița face parte din comuna Holoșnița, satul în care m-am născut, baștina lui Guţu Gherontie ( 1887 -1937), Protosinghel Gherontie Guţu, stareţul mănăstirii „Sfânta Ana”, Rohia. A fost un monah priceput, cu multă experiență şi bun cunoscător al vieţii monahale. S-a născut la 26 octombrie 1887.

Arheologii au descoperit la Cureșnița 5 siliști (denumire dată în evul mediu, în țările române, locului pe care fusese sau pe care era așezat un sat; vatra satului), care datează din secolul II-IV.

În satul Cureșnița au fost adunate obiecte vechi, semne ale civilizației vechi, triburi care se ocupau cu agricultura, pe malul Nistrului și cu creșterea animalelor. Meșteșugăritul era o altă activitate de bază a celor din s. Cureșnița. Localnicii practicau prelucrarea fierului și bronzului, olăritul, prelucrarea pieilor, țesutul. Foloseau rale sau pluguri cu vârful de fier la prelucrarea pământului. Trăiau in așezări mari, in locuințe la suprafață sau semi bordeie.

La marginea de sud a satului a fost descoperită și cercetată stațiunea Cureșnița-I, datand din paleoliticul târziu. Dovadă sunt cele peste 2500 de obiecte din cremene, adunate în timpul săpăturilor. Stațiunea Cureșnița-II a fost depistată la 500-600 m nord de Cureșnița-I. Pe terasa Nistrului au fost adunate mai bine de 1000 de obiecte din cremene din paleolitic. Din sec. II-IV datează și celelalte siliști. Una se afla pe panta de est a Rîpii de la Pod, alta – la 1 km vest de sat pe o pantă, la 50 m de digul unui iaz, alta – lângă viroaga de unde se dobândește piatra ți are dimensiunile de 1000×2000 m, și cea din urmă – la marginea de nord a satului, in valea pârăiașului ce formează două brațe, cuprinzând siliștea și vărsându-se in Nistru.

Bătrânii spun că la Cureșnița erau peste 20 de mori de apă, situate pe râul NIstru, iar țăranii din localitățile învecinate veneau să facă făină de porumb, grâu și mălai. Acum nu a rămas nici urmă de mori, doar un loc căruia se spune ”La Mori”. Pe dealurile satului sunt două pietre mari, ambele având câte o denumirea: ”Scala lui Buburuză” și ”Scala frunză”. Prima a căpătat denumirea de numele unui localnic, care probabil mulți ani în urmă avea grădina în jurul acelei pietre de câteva tone, de sub care curge apă rece. A doua piatră a fost numită după forma ei și se află la peste 1 km depărtare de localitate, pe o pantă, unde au fost găsite urme de civilizație, la câteva sute de metri de digul fostului lac din ”Rădi”.

În sus, pe pârâul care curge prin marginea localității, sunt cele 12 izvoare. Des vizitate când eram copii, dar care acum au rămas în paragină și sunt distruse de nepăsarea autorităților, localnicilor… de trecerea timpului (Foto 2).

Cureșnița nu este satul unde m-am născut, dar locul minunat unde am crescut și am învățat, la școala din localitate. Minunata localitate este baștina oamenilor de renume – compozitorului Eugeniu Coca, muzicianului Vladimir Ranga, doctorii in istorie Emil Dragnev si Vladimir Tcaci, Nicolae Bulat, menționat printre cei o mie de intelectuali ai lumii de catre Centrul International de biografii din Cambridge. Tot din Cureșnița este și Domnul Mihail Guzun, doctor în filologie, conferențiar universitar, Decanul Facultății Jurnalism şi Științe ale Comunicării, USM.

Pe data de 20 august 2012, sub patronajul Primului ministru Vlad Filat, la volanul mașinilor oferite de KIA și PeugeotInternet ca lumea de la Moldcell, asigurare de la Victoria Asigurări, 20 bloggeri vor Redescoperi Moldova, în cadrul celui mai frumos proiect național al bloggerilor ”Redescoperă Moldova”. Sper să ajungem și în Cureșnița, să fotografiem cele 12 izvoare.

Detalii despre proiect găsiți pe Facebook.

Vedeți mai jos câteva fotografii din s. Cureșnița, preluate de pe moldovabirds.blogspot.ro:

www.gandrabur.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii