Recensământ şi adevăr

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Recensământul din Republica Moldova a fost marcat de aceleaşi nereguli şi încălcări care au fost înregistrate în urmă cu 10 ani. Ce rămâne de văzut este în ce măsură se apropie sau se îndepărtează nivelul acestor încălcări, între cele două recensăminte care s-au desfăşurat după 1991. În 2004, două din trei echipe internaţionale de observatori au raportat un număr mare de încălcări care erau de natură să afecteze rezultatele finale. Aceste încălcări erau, într-o majoritate absolută, legate de declararea etniei şi limbii vorbite. În acest an, voluntarilor Platformei “Tinerii Moldovei” li s-au semnalat multiple cazuri individuale de încălcare a dreptului respondentului de a-şi declara propria etnie de care aparţine. Cum aproape toate aceste cazuri presupuneau un recenzor care insista ca respondentul să se declare etnic moldovean în ciuda dorinţei acestuia de a se declara român, este uşor să ne dăm seama că pentru fiecare caz semnalat, mai putem avea foarte multe altele nesemnalate, în virtutea faptului că un singur recenzor poate chestiona sute de cetăţeni în perioada recensământului.

Nu ne rămâne decât să aşteptăm rezultatele oficiale ale recensământului, pentru a vedea ce populaţie are acum Republica Moldova, dar şi care este structura acesteia. Indiferent de gradul în se vor bucura de succes cei care au acţionat ca adversari ai identităţii etnice româneşti, timpurile s-au schimbat, iar cetăţenii Republicii Moldova sunt mult mai conştienţi de apartenenţa lor etnică şi limba pe care o vorbesc. Asta chiar în ciuda subterfugiilor autorităţilor, care au asimilat intenţionat conceptul de “naţionalitate” cu cel de “etnie”, în chestionar pentru a menţine, de fapt, ideea falsă de identitate etnică moldovenească într-o proporţie covârşitoare. Prin aceste acţiuni, autorităţile moldovene dau dovadă de promovarea unei politici similare cu cea a guvernării comuniste din 2001-2009, doar pe alocuri “cosmetizată” şi adusă la pretinse “standarde europene”. În realitate, este vorba despre imposibilitatea autorităţilor din Republica Moldova de a ieşi dintr-un cerc vicios al propriei lor conştiinţe înguste, care le spune, la fel ca şi lui Voronin şi altora de până la el, că revenirea moldovenilor din stânga Prutului la a-şi declara adevărata identitate etnică şi lingvistică, cea română, este de neconceput, şi că menţinerea acestor moldoveni sub un văl al ignoranţei alimentat propagandistic printr-un “moldovenism europenist” este poliţa pe care cetăţenii doritori de adevăr şi libertate ar fi “obligaţi” să o plătească acestor pretinşi guvernanţi în schimbul “fericirii” de a fi conduşi “spre Europa”, dar cu un ochi la sursa divizării naţiunii române în secolele XIX şi XX, Rusia.

Oricare ar fi rezultatele pe care autorităţile pretinse pro-europene le vor face publice la timpul potrivit, există oameni care merită felicitaţi pentru eforturile lor de a fi promovat activ, pentru câteva luni, opţiunea declarării etniei române şi limbii române vorbite, ca o mărturisire a adevărului istoric privind locuitorii autohtoni ai teritoriului dintre Prut şi Nistru, şi ca o privire plină de speranţă către viitorul românesc şi european al acestui pământ. Aceşti oameni şi-au pus pe planul doi multe dintre propriile activităţi, şi s-au unit într-o forţă care a ajuns la ochii şi urechile multor cetăţeni, şi  chiar până în parlamentul de la Chişinău. Va rămâne în istoria tumultuoasă a acestui pământ implicarea organizaţiei “Tinerii Moldovei”, a redacţiei ziarului “Timpul”, dar şi a multor altora în promovarea unui adevăr incomod pentru mulţi “emanaţi” veniţi de pe aiurea, acela că moldovenii sunt români şi că limba lor este româna.

Articol disponibil şi pe blog.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii