Publica TV își pierde publicul cucerit în primă fază

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Tentația de a acuza, a da cu pietre, a plasa etichete și de a da verdicte în chestiuni care privesc așa-numitul interes public, este inevitabil mare. Din acest motiv, aprecierile echilibrate și argumentate, sunt o raritate în peisajul nostru mediatic. Nici eu, nici alți oameni care au părere, nu sunt scutiți de subiectivism, iar neutralitatea axiologică este un element care lipsește, voit sau nu, de foarte multe ori, din expunerile noastre.

Totuși, părerile, care sunt prin definiție subiective, ar fi potrivit să conțină și niște raționamente și argumentări logice, iar comunicare dintre interlocutori să se facă respectuos, deci fără ironii, insulte și amenințări.

Referindu-mă la disputa deloc recentă dintre redactorul-șef al ziarului Timpul și Publica TV, nu pot să nu iau partea celui dintâi. Argumentele atitudinii mele coincid în mare parte cu cele ale lui C. Tănase, prin urmare, nu are rost să le detaliez odată în plus. Pentru orice cititor posesor al unui elementar simț critic, este clar, însă, că înșiruirea logică a argumentelor editorialistului nu poate fi combătută ușor. Acesta a ținut cont de contextul socio-politic actual, de premisele stării de fapt actuale, de legislația în vigoare și, la urma urmei, de bunul simț și etica jurnalistică.

Mă simt dator, însă, să-mi exprim dezamăgirea față de Publica, televiziunea care a pornit cu dreptul, dar o ia razna treptat discriminând limba de stat cea română în propriul său stat. Și nu, nu exagerez. Gândiți-vă doar la unele state pe care le avem drept model de dezvoltare și evoluție. Nu cred că ar fi posibil așa ceva la ei. Nici pornind de la premisa că televiziunea este o afacere nu am reușit să-mi ofer explicații. Or, nu văd cum le-ar aduce mai mult profit punerea față în față a unor oameni care nu se înțeleg între ei ca lumea. Calitatea ideilor, a comunicării, a producerii unor concluzii și recomandări scad toate în mod inevitabil. Iar pentru a avea public trebuie să livrezi produse mediatice decente. Sau în republica noastră funcționează alte reguli? Păcat că-și dau cu stângu-n dreptul producând emisiuni care mai tare bagă-n ceață lumea, decât îi ajută să înțeleagă niște treburi și opoziții exprimate în mod pluralist de unii sau alții.

Apropo de pluralism. Pluralismul nu presupune diversificarea surselor mesajelor, ci în primul rând conținutul acestora. Firesc și profesionist ar fi, deci, să fie invitați oameni cu părere diferită, dar care să folosească același canal de comunicare. Cât de greu poate fi? De ce toată lumea poate, dar Publica nu poate? Sau doar se încăpățânează să nu o facă? În calitatea mea de susținător al cooperării dintre românii de pe cele 2 maluri ale Prutului, dar și a diversificării surselor de informare ale moldovenilor, (încă) refuz să cred că Publica acționează împotriva culturii (media) naționale. Iar dacă se va demonstra că este așa, CCA chiar va fi obligat să intervină.

În plus, nu toți moldovenii cunosc rusa, mai ales cei tineri, care n-au prins școala sovietică. Atunci cum poate Publica să pretindă că este o televiziune de nouă generație, dacă discriminează negativ noua generație de moldoveni?

Dincolo de varietatea remarcabilă a emisiunilor, nu doar cantitatea contează pentru acel public pe care l-a cucerit în primă fază Publica și din care fac parte și eu. Mai contează și calitatea. Iar în condițiile în care piața mediatică din RM a devenit deja foarte bogată, calitatea a început să conteze cel mai mult. Și e păcat, domnilor și doamnelor angajați ai Publica, să vă ascundeți în spatele unor ironii transpuse în niște comunicate redactate greșit și deficitare la capitolul coerență. Păcat de eforturile, investițiile și ambițiile voastre, dar și de speranțele telespectatorilor.

Comentarii

Tudor Cojocariu

Tudor Cojocariu

Român din Moldova. Absolvent al liceului româno-francez "Gh. Asachi" din Chişinău. Licenţiat în Sociologie (Universitatea București). Master în Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană (SNSPA, Bucureşti). Responsabil de proiecte la Departamentul...

Ultimele articole