PROMO! MEGAreduceri de 99,9% (pentru UNII) de la Vama moldovenească! Partea I. „TOM TAILOR” la 11,9 lei bucata!!!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

S-ar părea că nu mai este nimic de furat din colţul ăsta de ţară, pârjolit după 1991 de câteva hoarde perindate la guvernare la Chişinău… Iată însă că hoardele „pro-europene”, după detronarea huntei „comuniste” au găsit ce să fure! Le iau de la gura copiilor din grădiniţe şi bătrânilor din aziluri ultimele bucăţele de pâine… Am în vedere campaniile de reduceri organizate de cei care se „îngrijesc” de bugetul de stat al Moldovei, care şi aşa este unul auster în condiţiile sugrumării economiei de monopolizare şi corupţia din justiţie. După 2009, dacă cumperi de la Tudor Bandiţchi un club card în valoare de 5 mii USD per tranzacţie, primeşti REDUCERE de 99,9% la vămuire! 5 mii USD merg direct în buzunarul lui Bandiţchi, iar reducerea este tocmai din contul copiilor din grădiniţe şi al bătrânilor din aziluri, despre care am vorbit mai sus! Mişto, nu?! Vă propun să elucidăm împreună, într-o serie de articole, schemele de contrabandă, sură şi neagră, aplicate de Tudor Bandiţchi & Co la importul mărfurilor de larg consum prin aşa-numitele operaţiuni CARGO, declarate în vamă la preţ de zeci de lei şi realizate ulterior moldovenilor în pieţile şi centrele comerciale din ţară, la preţuri de sute şi mii de lei.  

Preturi noiDupă 2009 de protejarea afacerilor CARGO se îngrijeşte personal deputatul în Parlament Simion Furdui (cunoscut prin promovarea în lumea mondenă de la Chişinău a ginerelui său Valerian Mînzat, care îşi etalează viaţa luxoasă, fără a fi clară provenienţa banilor din care este asigurată) şi apropiatul lui Tudor Baliţchi Vladlen Stadler (cunoscut în unele cercuri cu porecla KIRDÎK, devenit după 2009 în calitate de ofiţer vamal MILIONAR în EURO!!!). Membrii cartelelor lui Furdui şi Baliţchi au condiţii speciale şi reduceri la plăţi de import, ceilalţi fiind eliminaţi de pe piaţă prin concurenţă neloială. Desigur, nu gratis. Plăcerea costă! „Otkaturile” merg de la importatori direct în buzunarele lui Baliţchi şi Furdui, câte un os de pe masa regală fiind aruncat şi organelor de „drept”: MAI, CNA, Procuratură, SIS, ca să nu hamăie.

Să le luăm pe rând. În vara anului 2013, în vederea asigurării transparenţei procedeelor aplicate de către Vama moldovenească în procesul evaluării vamale a mărfurilor importate, Serviciul Vamal a iniţiat procesul de modificare şi racordare a cadrului regulator național în domeniu la normele și procedurile Uniunii Europene. Toate bune şi frumoase până aici. Publicului larg i-au fost propuse pentru dezbateri modificări şi completări care urmau fi operate în Hotărîrea Guvernului nr.600 din 14 mai 2002 Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de declarare a valorii în vamă a mărfurilor introduse pe teritoriul Republicii Moldova.

Esenţa acestor modificări şi completări constau în precizarea modalităţii de stabilire a valorii în vamă după consecutivitatea metodelor reflectate în art. 10 din Legea nr. 1380-XIII din 20.11.1997 Cu privire la tariful vamal. Anume, este vorba de excluderea din practica determinării valorii în vamă a metodei „compromise”, aşa-numită de rezervă (metoda nr.6), aplicată cel mai des de Vama moldovenească şi care în opinia mediului de afaceri permitea organelor vamale de a majora fără temei valoarea mărfurilor importate şi în consecinţă de a influenţa asupra politicii de preţuri a agenţilor economici şi aptitudinii lor de a concura pe piaţa internă de desfacere. Anularea preţurilor de referinţă (indicative, orientative) utilizate la aplicarea metodei de rezervă prevedea concomitent aplicarea altor metode de determinare a valorii în vamă în consecutivitatea prevăzută.

Mai pe scurt, dacă mărfurile declarate întrunesc toate condiţiile impuse de metoda nr.1 (în baza valorii tranzacţiei, respectiv în baza preţului efectiv plătit sau de plătit), organele vamale sunt obligate să accepte valoarea declarată ale acestora şi de 1 leu, în aceste condiţii crescând semnificativ rolul organelor fiscale la monitorizarea formării preţurilor pe interior şi respectiv impozitării valorii adăugate şi veniturilor obţinute de comercianţi la vânzarea mărfurilor pe piaţa internă.

Potrivit altor metode, pentru determinarea valorii în vamă angajaţii vamali trebuie să analizeze calitatea mărfurilor declarate, să compare mărfurile cu alte mărfuri identice sau similare importate anterior, să studieze statistica tranzacţiilor precedente, atât ale declarantului, cât şi ale altor importatori. Toate aceste operaţiuni îngreunează activitatea angajaţilor vamali şi tergiversează procedurile vamale.  ASTRID

Totuşi, fără a fi aprobat sau cel puţin gândit un mecanism de aplicare, la finele anului 2013, prin Legea nr. 324 din 23.12.2013, în vigoare din 01.01.2014 şi Hotărârea de Guvern nr. 1043 din 23.12.2013, modificările şi completările propuse au devenit legale, iar preţurile de referinţă – scoase în afara legii!

Cu toate acestea, până în prezent modalitatea de determinare a valorii în vamă a unor asemenea categorii de mărfuri, cum ar fi carnea, peştele, legumele şi fructele în continuare rămâne a fi aceeaşi, ca şi pînă la operarea modificărilor la cadrul normativ. Adică în continuare se aplică, ILEGAL (!!!) metoda de rezervă (metoda nr.6).

Evident, există şi cazuri când importurile sunt efectuate şi în baza metodei nr.1, cu respectarea STRICTĂ a legii, care este în vigoare din 1 ianuarie 2014. Doar că acestea sunt acceptate DOAR când costul declarat este egal cu cel de referinţă, sau cel mai des, atunci când importatorul se bucură de „susţinere” din partea vameşilor, inclusiv  membrii celor două cartele, menţionate mai sus. Dura lex, dar numai pentru unii e sed lex

ASTRID2De ce este importantă metoda stabilirii valorii mărfii în vamă? E simplu! Anume de metoda aplicată pentru determinarea valorii în vamă depinde şi cuantumul drepturilor de import achitate în vamă şi respectiv nivelul de competitivitate pe piaţă a mărfurilor importate de diferiţi agenţi economici. O valoare în vamă mai mare a mărfii prevede şi plăţi mai mari în bugetul de stat, respectiv şi invers! Iată aici e importantă DISCRIMINAREA aplicată după 1 ianuarie de vameşii lui Baliţchi operatorilor economici!

În condiţiile în care organele vamale moldoveneşti acceptă, fiind „stimulate” de unii importatori cu 5 mii USD la fiecare tranzacţie, actele cu date falsificate aferente mărfurilor declarate la import, iar organele fiscale sunt ineficiente în procesul de impozitare a lanţului de comercializare a mărfurilor în interiorul ţării, se creează premise de CONCURENŢĂ NELOIALĂ şi MONOPOLIZARE a diferitor fluxuri de mărfuri pe piaţă. Respectiv, se dezvoltă diferite scheme evazioniste care afectează direct, cu sute de milioane de lei lunar atât bugetul de stat şi securitatea economică a ţării, cât şi bunăstarea populaţiei, dependentă direct de capacitatea de plată a bugetului naţional. Da, sunt tocmai acele scheme de MONOPOLIZARE, despre care ne tot vorbea PLDM în campaniile electorale din 2009 şi 2010, acuzând comuniştii şi pe care chiar liberal-democraţii, care administrează după 2009 Vama şi Fiscul, le-au preluat de la guvernarea comunistă, schimbând doar destinatarii „otkaturilor”, de la Oleg Reidman şi Igor Dodon la Simion Furdui şi Tudor Baliţchi, ultimii fiind exponenţii lui Vlad Filat.

Mecanismul de declarare este acelaşi şi pentru mărfurile de larg consum, valoarea în vamă fiind determinată în baza preţurilor de referinţă, elaborate în dependenţă de ţara de export: China, Turcia, Emiratele Arabe Unite sau Ucraina (piaţa „Km.7”).FRACE

Fapt curios, cu doar două luni înainte de anularea preţurilor de referinţă, după ce la 24 octombrie 2013 la întrunirea cu importatorii de mărfuri de larg consum organizată de Serviciul Vamal a fost discutată necesitatea actualizării preţurilor, la 30 octombrie 2013 au fost puse în aplicare preţuri de referinţă noi, care au fost, în mod paradoxal DIMINUATE, în mediu de 2 ori, în special la îmbrăcăminte şi încălţăminte (vezi imaginea de mai sus). Asta deşi ultimii ani cursul leului faţă de USD şi EUR, valutele în care sunt tranzacţionate de obicei mărfuile de larg consum, a fost în continuă depreciere, fapt ce în mod firesc ar fi trebuit să ducă la majorarea preţurilor şi nu la diminuarea acestora.

Doar că, în mod misterios, de preţurile noi, DIMINUATE au profitat doar UNII importatori, de „încredere”: SRL „ARIDON”, SRL „CONVISIR-GRUP”, SRL „TOMIGAN”, SRL „ORIENT ACCENT”, SRL „ARELTIS”, SRL „SALIT PRIM”, SRL „MAXELIT-TEXTIL”, SRL „FRACE TRANS”, SRL „ASTRID GRUP”. Ceilalţi operatori economici îşi vămuiesc mărfurile conform preţurilor de referinţă vechi, DUBLE!

FRACE2Este de notat că SRL „ASTRID GRUP” (vedeţi în imaginile de mai sus „depozitul” improvizat al companiei de la Piaţa „Km7” din Odessa, Ucraina) aparţine Marinei Vorobeicicov, soţia fostului vameş Corneliu Coropcean, iar  SRL „FRACE TRANS” (vedeţi în imaginile de mai jos încărcarea mărfurilor în camionul numitei companii la Piaţa “Km7” din Odessa, Ucraina) este controlată de Oleg Ţurcan, colonel din cadrul MAI.

În imaginea reprezentativă aveţi un exemplu de REDUCERI generoase operate de Baliţchi din contul bugetului de stat. La data de 13 februarie 2014 compania SC „FRACE TRANS” SRL a importat conform declaraţiei vamale nr.3019I2162 mai multe mărfuri, printre care cele din imagine, tricouri din bumbac, poziţia tarifară 610910000, declarate ca fiind de marca „GALLY”, în cantitate de 403 buc., cu preţul ACCEPTAT de vamă de 11,9 lei per bucată!!! În realitate tricourile importate purtau brandul „TOM TAILOR”, cu preţul de realizare indicat de producător chiar pe etichete, 25,95 EURO. Imaginile au fos făcute de vameşi în cadrul controlului fizic.

Va urma

 

P.S. Azi este Ziua profesională a lucrătorului vamal. Ţin să aduc cu această ocazie sincere felicitări celor care au muncit onest la formarea şi consolidarea sistemului vamal, indiferent de unde activează acum, în mediul de afaceri, Italia sau Canada. Cu un respect deosebit şi gânduri bune vin în adresa dlui Gheorghe Hioară, primul director general al Vămii moldoveneşti. Puţinilor care au mai rămas în Serviciul Vamal şi merită felicitări le adresez urări de forţă şi curaj în continuare! Din păcate şi sărbătoarea din acest an este umbrită şi profanată… PLDM impune ofiţerii vamali să se înscrie pentru participare la congresul de duminică din PMAN, fără ca ei să fi cerut vreodată calitatea de membru de partid! Tudor Bandiţchi deja a anunţat, că listele cu vameşii participanţi la congresul de duminică le ţine personal la control. Stau şi mă gândesc, poate să vin şi eu duminică la 10:00, în faţa Ministerului Finanţelor şi să merg cu voi în coloană, până în Piaţă?! Am şi eu de dat nişte întrebări premierului Leancă şi lui „al vostru”, Vlad Filat… Stimaţi ofiţeri, fiţi tari! N-a mai rămas mult. Curând banda lui Bandiţchi şi lingăii de pe lângă ei vor pleca! Acolo unde le este locul, la puşcărie!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole