Poliția între schimbări și succes.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Poliţia este o instituţie publică specializată a statului, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care are misiunea de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei prin activităţi de menţinere, asigurare şi restabilire a ordinii şi securităţii publice, de prevenire, investigare şi de descoperire a infracţiunilor şi contravenţiilor.

Anul 2016 a început cam greu pentru polițiști, aceștia au avut misiunea cea mai importantă, menținerea ordinii publice în or. Chișinău, în timpul protestelor de amploare, provocate din motive politice cunoscute (dorința anticipatelor).

Polițiștii s-au descurcat remarcabil cu misiunea pusă pe spatele lor. Au fost pașnici, nu au folosit violență, iar siguranța acelor proteste a fost asigurată, chiar dacă mulți oameni în uniforme au avut de suferit din cauza violenței provocate de protestatarii animași de Andrei Năstase și Renato Usatîi (în prezent dat căutare internațională pentru comandarea unui omor).

Șeful Inspectoratul General de Poliție (IGP) Alexandru Pînzari, cel care a preluat conducerea acestei instituții după investirea Guvernului Filip, a venit cu raport de activitate pentru anul 2016, în care a comunicat că în anul precedent au fost descoperite 38 mii de infracțiuni – un număr impresionat!

Tot în perioada de referință, IGP a desfășurat 17 campanii de informare și sensibilizarea a opiniei publice, inclusiv au avut loc multiple activități de informare, educare și responsabilizare a cetățenilor, acestea fiind una din prioritățile poliției. Educarea simțului de responsabilitate civică trebuie să înceapă din copilărie, cu implicarea întregii societăți: părinților, profesorilor, etc. Țări precum Suedia, Norvegia, Germania, SUA și altele investesc foarte mult în educarea copilului, inclusiv pe dimensiunea respectării legii. S-a făcut o muncă enormă, unde s-a pus accentul pe siguranță.

Poliția ne-a impresionat pozitiv în acest an. Nu am crezut că și aici se poate de adus schimbarea, după ce Filat a transformat-o într-o grupare de colectare a mitei pe drumuri.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii