Piața Centrală- realitatea pe care o cunoaște fiecare

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Azi, iarăși traficul în centru blocat, aveam nevoie urgentă de a ajunge la Poșta Moldovei dar de la Unic pînă la Pușkin era traficul blocat. Dacă tot era urgent, m-am pornit pe jos, era imposibil să ajung altfel. Pe la strada Tighina am văzut cauza traficului blocat, comercianții din Piața Centrală au ieșit să protesteze.

Mă apropii de unul din protestatari, să întreb ce s-a întâmplat, iar el cică „de la ora 8 a venit poliția și a început să ne verifice buticurile vor să ne dea afară din piață și să nu avem cu ce hrăni familiile” la prima vedere m-a convins, și l-am înteles chiar. Cum am venit acasă, imediat am deschis știrile să văd mai detaliat, ce se întâmplă totuși, care este motivul. Mare mi-a fost mirarea când am auzit exact aceleași cuvinte din partea cu totul altor persoane, de parcă au fost instruite să spună exact aceleași lucruri.

Deja emoțiile mi-au trecut, și am stat să gândesc despre fenomenul „Piața Centrală”, o lume aparte, o autonomie care funcționează după propriile legi, reguli. Si evident ca orice teritoriu trebuie să aibă și un conducător, un conducător căruia îi convine cu desăvîrșire modul în care decurg lucrurile, și poate de asta au și coincis reacțiile mai multor oameni? Nu știu cine este dirijorul acestui spectacol, dar deducând din potențialul uman ce activează în piață, pot să-mi dau ușor seama că e o persoană înstărită și o persoană care avea până nu demult o influență și în poliție, motiv că rareori se întâmplă să fie controale pe acolo.

Nu sunt un mare expert în legislație, dar ca să-ți dai seama că majoritatea comercianților din piață activează ilegal, nu trebuie să fii doctor habilitat în drept.

De ce nu îmi este milă de cei care vînd în piață? Ei bine o să spun totul pe puncte, ca să fie mai succint și mai clar.

  1. În primul rînd comercianții din piață activează fără să ofere bonul de plată, nici măcar de aparat de casă nu dispun.
  2. Nu știe nimeni înafară de ei care este sinecostul mărfii și care este profitul din urma vânzării acestuia. Dar profitul este mare. Fiecare din noi a fost măcar o singură dată în Piața Centrală, sau la urma urmei în piața din centrul raional. Pentru aceeași marfă, diferiți comercianți cer un preț diferit. Cel mai mult mă amuză cum ei cedează din preț, „costă 300, dar pentru că ai ochi frumoși, sau pentru că am un băiețel de seama ta, ți-l dau cu 280”, peste două trei „butikuri” văd aceeași marfă la prețul de 280 lei, merci frumos dle comerciant.
  3. Comercianții din piață nu plătesc impozite! Singurul lucru pe care-l achită ei, este patenta, dar și asta mai mult de jumătate din ei nu o au, stau pe furiș și nu dispun de nici un act. Ei practic nu aduc nici un beneficiu statului.
  4. Condițiile anormale, ei bine în ceea ce privește hainele și perdelele nu au de suferit, dar în ceea ce privește produsele comestibile, sunt păstrate în condiții lipsite cu desăvârșire a igienei, într-o antisanitarie de unde e mai ușor să prinzi toxificații, gastrite și hepatite decât plăcere în a le consuma. Brânză de casă la marginea drumului pe glodul ăsta, delicates adevărat. Otravă vândută împreună cu beleașurile. Drăguț, nu? Voi toți ați fost în piață și toți ați văzut asta..

Nu sunt împotriva celor care vând la piață, și nici într-un caz contra celor care cumpără de acolo. Dar trebuie să fie îndeplinite unele condiții, care ar fi tot în folosul nostru. Crearea condițiilor, ca să nu te intoxifici și sa nu cumperi produse alterate. Achitarea impozitelor, comercianții trebuie să-și declare venitul, să respecte statul în care trăiesc și din contul căruia își câștigă existența. Cum am putea altfel obține aceste lucruri? Evident prin controale și prin pedepsele celor care nu respectă legea și normele prevăzute.

Schimbarea trebuie să vină de la fiecare. Căci, dacă eu o să spun, Ei că o să primesc salariu în plic, uite că ăștia din piață cât sunt de mulți și nu achită nici un impozit nimic, eu mare „pagodă” nu o să fac. Schimbarea vine de la fiecare din noi, nu trebuie să așteptăm ca să vină cineva să ne impună schimbarea, căci nu o să ne placă. Comercianții din piață nu au dorit să implementeze schimbarea, ei nu au dorit să fie schimbarea, a venit FISC-ul și Poliția și o să îi impună să facă schimbări, în caz contrar o să rămână fără lucru, și atunci chiar nu o să poată să își întrețină familia.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Macovei Pavel

Macovei Pavel

Sunt student la Relații Internaționale, poate datorită acestui fapt am o percepție diferită față de mediul politic. Sunt împotriva manipulării și a propagandei, consider că aceste două lucruri strică din farmecul acestui domeniu. Și prin propriile...

Ultimele articole