Pe tancuri

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Liberalii demnitari in Moldova se comporta adesea ca niste femei din tarile musulmane. Tot ce a vrut sa faca Salaru este sa imprime o nota oficiala termenului de ocupatie sovietica. Pretext a fost acest muzeu si lupta pentru tancuri pe care primarul de Balti este pregatit sa o poarte pe bune.

Mie nu-mi plac tancurile, soldatii si alte insemne ale razboiului etalate. Eu nu am nicio problema cu demontarea tancului si nici cu muzeul. Trebuia oare Salaru sa ia in calcul sentimentele anumitor oameni pentru care imperiul sovietic este singura amintire frumoasa de liniste, bunastare, previzibilitate? Poate ca da, dar poate ca dupa 24 de ani de independenta este timpul resemnarii. Poate ca daca in aceasta perioada s-ar fi oferit un model de stat functional sau macar unul care promite sa devina prietenos cu cetatenii sai, atunci reactiile ar fi fost moderate. Unii afirma ca fara renuntarea la nostalgia vietii in cincinale nu putem merge mai departe. Eu cred ca putem, numai sa intelegem unde ne-am pornit si pentru ce, iar aici nu ne ajuta muzeele si nici tancurile.
Intr-un cuvant sunt total dezinteresata de gestul ministrului liberal si de nemultumirea pe care a provocat-o.
Sunt insa suparata pe toti cei care propun demolarea Chisinaului construit de sovietici. Eu nu am senzatia ca sovieticii mi-au construit tara. Chiar as fi curioasa sa inteleg de unde vine aceasta impresie. Pentru ca, admitand prin absurd ca am fi stat la vatra fara lumina pana astazi daca nu am fi ajuns parte a URSS, tot prin contributia localnicilor s-a refacut metru cu metru tot ce au distrus rusi si romanii eliberandu-ne. De unde vine totusi aceasta stare de umilita si necesitate vitala de a fi condus, ghidat, pus la ungher, de a ne considera observatori in propria tara? De unde este acest etern reflexiv in toata istoria noastra?
Ma tem sa reclam calitatea instruirei unor conationali caci la educatie avem tot un liberal.

poza: amosnews.ro

Comentarii

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu, jurnalist. 10 ani am făcut știri politice pentru cele mai citate agenții de presă din țara în calitate de reporter, editor, șef de department. 3 ani de știri TV în calitate de producător și coordinator de programe nu mi-au creat de...

Ultimele articole