Offline cu ministrul justiției. Despre ce vom discuta?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pentru ziua de miercuri, 30/11/11, ultima zi de toamnă, ar fi fost fixat offline cu Oleg Efrim, ministrul justiției (ziua încă se negociază între ministru și bloggeri).

Nu știu despre ce se va discuta la offline. Mă gândesc să particip și eu, dar când te gândești că totul rămâne doar la discuții… te face să stai mai bine la birou decât să pierzi timpul la un suc și discuții interminabile și fără rezultat.

Posibil că vom afla detalii despre reforma justiției, ministerului, închisorilor, carcerelor, subsolurilor, direcțiilor și buzunarelor justiției.

Referitor la Curtea de Apel Chișinău, aș propune:

  1. O nou sediu;
  2. Mărirea numărului de judecători pe cauzele administrative și civile de drept comun (nu știu cum e în teritoriu, dar cred că nu e mare diferența);
  3. Lipsirea de imunitate a judecătorilor;
  4. Concedierea șefului Cancelariei;
  5. Transparență

Explic unele puncte:

Sediu nou:

Cine a fost la Curtea de Apel Chișinău știe câte persoane stau în 12 mp, și așteaptă examinarea dosarului său. De la ora 8 dimineața până la 16:00 sala nr. 8 și 9 geme de reclamanți, pârâți, inculpați, bănuiți. Pe coridorul curții la fel te afli ca în sala de judecată. Dacă ai marea bucurie să stai acolo toată ziua, vei avea ocazia să fii judecat chiar de pe coridor: judecătorul strigă numele, tu stri Da, PREZENT, apoi se începe examinarea fără ca judecătorul să te vadă sau să-l vezi. Dacă ești în sala 8, să știi că e gata cu dispoziția pe ziua respectivă. Ai toate șansele să nu auzi decizia instanței, sau când dorești să depui un nou document la dosar, trebuie să sari, să calci pe cei din față, care stau buluc peste grefieri și semnează că vor veni la următoarea ședință. Deci avem nevoie de un sediu nou, amenajat, curat și spațios. PS: Declarația Independenței stă ascunsă după o draperie.

Mărirea numărului de judecători pe cauzele administrative și civile de drept comun

La Curtea de Apel Chișinău dosarele se examinează în 2 minute și la grămadă (vrem justiție, de unde???). Reușești să deschizi gura și să spui doar: Prezent, susțin, sau nu sunt de acord. ATÂT! Dacă încerci să mai spui ceva, judecătorul se uită cu ochi tulburi la tine și spune: Nu vezi că sala e plină? Este destul cât am auzit. Așteptați deliberarea! (justiție la limita secundelor). Vinovați pentru aceasta sunt Ministerul Justiție, Președintele Curții de Apel Chișinău, Guvernul, Parlamentul și Departamentul lor de administrare judecătorească. Se gândesc că mai bine un judecător cu 3000 lei, decât 2, fără a se gândi că din cauza acestor dosare examinate la limita secundelor suntem condamnați la CEDO, și achităm tot din buzunarul nostru, al contribuabililor. Oare noua reformă prevede un număr mai mare de judecători?

Lipsirea de imunitate a judecătorilor

Examinează, decide, și citește hotărâri la comandă, dar nu este pedepsit, deoarece are imunitate! (aici multe explicații nu trebuie, oricum de prisos)

Concedierea șefului Cancelariei

E șef sau șefă, nici nu știu, nu mă interesează, însă administrează Cancelaria Curții extraordinar de prost. Doamnele de acolo beau ceai în timpul orelor de muncă, te duci la cancelarie după informație și încep a țipa că au expediat prin poștă, să așteptăm acasă/birou. Te duci trist și enervat de la ei, apoi peste 3 zile primești prin poștă ceea ce ai cerut, dar cu data precedentă adresării (deși au spus că au expediat deja). Cu unele dosare poți face cunoștință doar în anumite zile, pe când Constituția spune că nimeni nu poate îngrădi acest drept. O lună în urmă am fost informat că Departamentul Administrare Judecătorească răspunde de aceasta, iar președintele judecătoriei, la propunerea șefului cancelariei stabilește graficul când părțile pot face cunoștință cu dosarele. Citez din Constituție: ”Articolul 20 – Accesul liber la justiţie: (1) Orice persoană  are  dreptul la satisfacţie efectivă din partea instanţelor  judecătoreşti  competente împotriva actelor  care  violează drepturile, libertăţile şi interesele sale legitime.(2) Nici o lege nu poate îngrădi accesul la justiţie”. Dacă am înțeles eu corect din scrisoarea Departamentului, Președintele Curții de Apel și șeful Cancelariei sunt mai presus decât Legea Supremă. Bine, lăsăm în voia legii care nu se mai execută de ani buni…

PS: Recomand ca presa să facă LIVE o zi întreagă de la Curtea de Apel Economică, apoi ne apucăm de discuții asupra reformelor!

www.gandrabur.net


Comentarii