Cadre la zi

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Casa-internat pentru copii cu deficiențe mentale din Orhei are un nou director, iar pe numele fostei directoare, potrivit presei, “urmeaza sa fie deschis un dosar penal”. Casa internat din Orhei a ajuns cunoscuta in toata tara dupa investigatia Today.md care a dezvaluit condițiile in care erau crescuti copii, tortura si tratamentul inuman la care erau supusi. Adevarat ca despre toate acestia s-a scris si mai inainte, dar pentru ca publicatia Omega are o pozitionare politica mai putin populara, copii au trebuit sa astepte o conjunctura politica favorabila.
Totusi directorul nu este decat un om, cu autoritate si putere de decizie, dar nu mai mult decat un om. In aceasta casa internat sunt multi angajati, oameni care probabil sunt buni si muncitori. Oameni pe care nu este atat de simplu sa-i schimbi cu altii, pentru ca munca intr-o casa de copii cu deficiente mintale nu este la mare cautare. Oameni care ce faceau cand auzeau tipetele copiilor batuti, cand vedeau ca cineva e lipsa pentru ca a fost inchis in WC? Cine batea, cine maltrata copii? Ca doar nu directoarea personal si de una singura executa tortura! Intreb asta pentru ca in momentul in care am citit stirea am simtit o usoara dezamagire. Ce se schimba dupa venirea unui nou om intr-un infern?
Daca directoarea demisa este singura vinovata, atunci ce fel de oameni suntem noi toti care acceptam asemenea lucruri cu si langa noi? Pana unde poate fi impinsa docilitatea noastra?
Extrapoland ma intreb daca trei procurori au fost schimbati in ultimul deceniu si trei premieri intr-un singur an de ce nu s-a intamplat niciun miracol? Pentru ca as vrea foarte mult ca minunea sa se intample la Orhei si acesti copii sa poata beneficia de reabilitare, de dragoste si grija. Sunt sceptica, dar tot vreau.

Multi se posteaza in postura acestori copii vorbind de realitatile din tara, eu insa am senzatia ca suntem personalul, care se spala pe maini de fiecare data, se abuzeaza reciproc si bat din palme fericiti cand cade urmatorul uzurpator oficial.

Comentarii

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu, jurnalist. 10 ani am făcut știri politice pentru cele mai citate agenții de presă din țara în calitate de reporter, editor, șef de department. 3 ani de știri TV în calitate de producător și coordinator de programe nu mi-au creat de...

Ultimele articole