Nu se umblă la zona intimă a judecătorilor! Care reforme?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe marginea unui caz, în care judecătorul a emis o încheiere ilegală prin care o firmă urma să rămână fără 12 milioane de lei, am depus un demers prin care a fost reclamată ilegalitatea făcută de un judecător, cu încălcarea principiului neretroactivității legii. Despre acest caz am scris la câteva luni în urmă. Articolul îl găsiți aici.

Azi am primit un răspuns năucitor de la președintele interimar al CSM, Visterniceanu. Acesta susține că CSM nu este instanță să se expună asupra legalității hotărârilor Curții de Apel. Corect, nu este instanță și nici nu trebuia CSM să se pronunțe asupra legalității sau ilegalității, pentru că a făcut-o CSJ și a anulat tot, dar, CSM este organul care mai are în supunerea sa un departament de administrare judecătorească, un colegiu disciplinar și multe alte pârghii prin care să sancționeze judecătorul pentru hotărârile adoptate ilegal, contrar legii.

În răspunsul CSM, semnat de interimar, probabil fără ca problema să fie pusă la ordinea de zi a CSM, se menționează că potrivit unei legi nimeni nu-l poate condamna pe judecător pentru convingerile sale și pentru hotărârile luate în baza propriei convingeri. În popor se mai spune: la intima convingere a instanței.

Pe scurt, CSM spune că judecătorul poate să nu judece în baza legii, dar în baza propriilor convingeri. În astfel de situații, adoptate conform ”intimei” convingeri, judecătorii pot lucra bine-merci până la adânci bătrânețe, chiar dacă din urma hotărârilor acestora cineva rămâne fără avere și bani strânși cu greu ani întregi.

Tot în baza acestei zone intime a judecătorului, care de fapt sunt buzunarele, ne plângem și câștigăm la CEDO, iar cineva de la CSM încearcă să ne spună că se depun eforturi colosale pentru reformarea justiției. Care reforme?

De fapt, primii care trebuie să plece din sistemul judecătoresc sunt cei care vorbesc despre stârpirea corupției despre reforme, pentru că ei sunt primele piedici care se pun în fața adevăratelor schimbări.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii