Monumentul Gastarbeiterilor Moldoveni

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

„Noi le suntem datori, ei merită plecăciuni!”

Economia moldovenească nu ar fi existat, astăzi, fără cei peste un miliard de euro pe an, transferaţi în ultimii 15 ani de conaţionalii noştri care muncesc în străinătate. Sute de mii de concetăţeni muncesc din răsputeri departe de casele şi familiile lor.
Şi eu mă consider gastarbeiter moldovean.  Am simţit pe deplin pe propria piele ce  înseamnă acest cuvânt. Am început la  Moscova în 2004, mi-a fost foarte greu, dar  am reuşit să depăşesc dificultăţile. Am fost  mai norocos decât mii de alţi oameni. Nu-mi  voi uita, însă, niciodată rădăcinile, locurile  natale şi cine eram în urmă cu 10 ani.
Astăzi „gastarbeiterul” moldovean – acel  veşnic muncitor la negru, „înşelat” de propriul  stat, care munceşte din răsputeri pe şantierele  de construcţii din suburbiile Moscovei sau  îngrijeşte de bătrânii italieni – a devenit  simbolul trist al epocii post-sovietice în țara  noastră. Eu consider că este o datorie morală  a mea, dar şi a fiecărui locuitor al Moldovei, să ne închinăm în faţa miilor de muncitori.
Din aceste considerente, am decis să ridic „Monumentul Gastarbeiterilor Moldoveni”, pentru ca toți să țină minte cui suntem datori! Trebuie să fie un monument de cele mai mari dimensiuni, pentru că să fie văzut bine de conducătorii noştri şi să servească drept un reproş mut pentru cei care în toţi aceşti ani nu au făcut nimic pentru a reînvia economia ţării.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Renato Usatîi

Renato Usatîi

M-am născut pe 4 noiembrie 1978 în or. Făleşti, Republica Moldova; Am absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universităţii de Stat din Bălţi „Alecu Russo”, or. Bălţi, Republica Moldova; 2000-2001 – supervizor la Aeroportul Internațional Chișinău, R...

Ultimele articole