Moldovenii vor să trăiască ca în UE, dar să muncească ca în URSS

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Moldovenii vor să trăiasca ca în UE, dar să muncească ca în URSS, drumuri bune pentru moldova, guvernul filip, pdm plahtoniuc

Ca cetățean moldovean, uneori, mă simt indignat de societatea din care fac parte. Este exact la fel cum ți-ar fi rușine dacă ai face parte dintr-o familie de alcoolici sau de indivizi lenoși și proști. Nu zic, în Moldova sunt mulți oameni de treabă, oameni de bună credință care merită tot respectul pentru munca lor. Dar așa se face că ies în evidență anume acea categorie de cetățeni care ne fac de rușine! 

O să mă refer în continuare la cazul cu reparația drumului din satul Vărvăreuca, raionul Florești. Probabil ați văzut pe internet despre asta, dacă nu, vă spun eu că în acest sat se repară drumul (la fel ca în alte câteva zeci de sate din Moldova). Însă au apărut pe Facebook unele imagini care arată că stratul de asfalt s-a pus de mântuială, nu se știe din care motive.

Ieri, duminică, Chiril Gaburici (responsabilul din Guvern inclusiv pe domeniu drumurilor) a mers la fața locului să verifice cum se repară acest sector de drum. Din ceea ce vedem în video postat de Gaburici, acest drum nici pe jumate nu e gata, iar când va fi terminat va fi verificat de ministru personal. Totuși nu doar despre asta e vorba, problema e una mult mai largă – de ce se întâmplă asemenea cazuri? Pentru că ele nu trebuie să se întîmple!

Noi ca popor permanent ne jeluim pe policieni, nu ne place cum conduc țara, că din cauză guvernării trăim așa de prost. Dar uităm că nu doar politicienii, dar toți cetățenii trebuie să muncească cu responsabilitate. Cine se ocupă nemijlocit cu reparația drumurilor, nu tot oameni din satele și orașele țării. De ce acești oameni calcă prin străchini?

Iată Plahotniuc a propus ca în acest an să fie construite/reparate 1 200 de km de drum în mai multe sate din Moldova. Unele drumuri nu au fost reparate de zeci de ani, sau în genere nici nu erau asfaltate. După cum e procedura legală, Guvernul Filip a alocat sursele financiare necesare din bugetul de stat pentru impementarea proiectului, și în multe localități drumurile s-au început a face destul de bine. Dar iată că apar alte cazuri, precum cel din Vărvăreuca, care crează impresia că totul se face anapoda.

Acest lucru îmi dă impresia că noi, moldovenii, vrem să trăim ca în UE, dar să muncim ca în URSS. Cred că mulți știu cum „se halturea” în colhoz sau prin alte organizații muncitorești în perioada sovietică. Acum însă așa model nu mai merge! Viața socială într-un stat democratic cu economie capitalistă necesită ca fiecare cetățean să muncească responsabil, la nivelul său. Altfel vom rămâne nu cu 25 de ani, dar cu 50 de ani în urmă fața de țările occidentale.

P.S. Pentru cei din Chișinău – cine a reparat strada pietonală Eugen Doga din centru Capitalei? La sigur că firma de construcție a luat o grămadă de bani pentru acest proiect. Nici 5 ani n-au trecut de când strada a fost dată în exploatare și acum arată ca după război. În fiecare dimineață, în loc să mă mândresc, imi este rușine că sunt moldovean, trecând pe acolo. Oare ce cred turiștii străini despre noi ca popor, când ne vizitează țara?!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii