Moldova – cea mai vulnerabilă ţară

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După Ucraina…

Atât timp cât vom avea handicapul (scaiul) Transnistria, vom fi într-adevăr o ţară vulnerabilă. Şi cel puţin din două puncte de vedere.

Politic, prin implicarea indirectă (sau directă) a Rusiei în treburile noastre interne, datorită separatismul creat în zona est-nistreană;
şi
Economic, prin acea contrabandă zilnică, care nu este depistată de Chişinău, deoarece nu avem control la pseudo-hotarul cu Transnistria. Un caz elocvent şi actual, îl constituie acele tone de carne din Brazilia şi Ucraina aduse ilegal prin regiunea transnistreană.

Ar mai exista şi alte puncte de vedere, cum ar fi social, cultural sau chiar lingvistic, însă acestea sunt de o natură sensibilă, efectele cărora se manifestă, în general, pe termen lung.

Prin urmare, putem să dăm dreptate publicaţiei The Washington Post, mai ales atunci când afirmă că “se creează impresia că Putin este un ţar ce adună pământurile ruseşti(!)”.

Aşadar, cu un pericol iminent din est, cu o economie la pământ, cu o guvernare subjugată propriilor interese, avem mari şanse să depăşim chiar şi Ucraina, în ceea ce priveşte vulnerabilitatea.

În concluzie, putem afirma cu certitudine că, în prezent, unicul înger păzitor al Republicii Moldova este Uniunea Europeană.

 

P.S.  Dă Doamne multă răbdare şi mărinimie Uniunii Europene…

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Nicolae Gârbu

Nicolae Gârbu

Născut la ţară, prin părţile Călăraşi-ului. Părinţii intelectuali mi-au insuflat dragostea de carte încă din copilărie. Gimnaziul l-am spulberat, mai degrabă cu mii de legende şi poveşti, decât cu matematică şi fizică. În perioada 1998-2001, am făcut...

Ultimele articole