Moldova 2020 – ţara oraşelor.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

…13 noiembrie 2020, Vineri…
E dimineaţă în Moldova. Ion Popescu de la Ghetlova, Orhei, se trezeşte, își ia micul dejun și apoi, cu ambii copii de mânuță, iese din casă. Peste 10 minute e deja în staţia de autobuz. În 20 de minute e la Orhei, unde o lasă pe Mărioara la grădiniţă, iar pe Ionel la şcoală. Şcoala este mare, cu săli moderne, profesori calificaţi, învăţământul e computerizat. Mai mult de 1000 de elevi își fac studiile acolo. Încă 5 minute cu microbuzul prin oraş şi Ion ajunge la serviciu – un atelier de confecţii pe lângă fabrica de textile. Călătoria, cu tot cu copii, îl costă doar 2 dolari pe zi. Un preț simbolic, deoarece primăria din Orhei (da-da – primăria!) subvenţionează transportul suburban de pasageri. Un an în urmă subvențiile au fost mărite cu încă 10%, ajungând la 40% din cost. Au fost stimulați de cei de la primăria Teleneşti, care le-au propus transportatorilor din vestul raionului Orhei o subvenţie de 35%.
Concurenţa între primăriile oraşelor e acerbă. Se dă o luptă masivă pentru a atrage cât mai mulţi locuitori din sate, anume spre orașele lor: la ei în oraş să lucreze, să-şi dea copiii la şcoală, să-și vândă produsele agricole, să cumpere din magazine şi din pieţe. Primarii ştiu bine că de numărul de potenţiali lucrători şi cumpărători depinde atragerea investiţiilor străine, iar de aici va crește și volumul taxelor locale încasate. De numărul de elevi depinde mărimea transferurilor de la bugetul central şi potenţialul de cumpărare, generat de bugetari. Viitorii absolvenţi sunt potenţiali noi membri ai pieţei de muncă locale, adică vor veni noi investiţii.

Continuare pe Bloguvern.md

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Valeriu Paşa

Valeriu Paşa

Născut la 4 martie 1986. Nu ţin minte Cernobâlul, ţin minte războiul din Transnistria. Născut în Chişinău, crescut unde vrei. Studiat Istoria la USM. Absolvit în 2010 masterul în Arheologie. Îmi place să descoper lucruri noi, să discut şi să îi en...

Ultimele articole