Mentalitatea: schimbarea la faţă a Basarabiei

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

S-a vorbit într-o emisiune despre „schimbarea mentalităţii” a basarabenilor, încercând să se identifice o cale pe care trebuie să meargă societatea pentru a obţine transfomări multaşteptate. Probabil aici nu este vorba atât de ceva „mega-super-nou”, ci de anumite lucruri pe care le-au avut şi generaţiile trecute: autonomia persoanei – opusă individualismului şi spiritul de asociere – opus colectivismului. Toate acestea le-am pierdut sub presiunea totalirismului maşinăriei birocratice, care a luat locul unei autorităţi morale a statului şi colectivizarea forţată, care a înlocuit solidaritatea dintre membrii unei colectivităţi.

Prin autonomia persoanei înţeleg capacitatea omului de a face un efort în sânul familiei, comunităţilor fără nicio presiune din partea unei autorităţi, este capabilă să-şi realizeze visurile utilizând relaţiile din cadrul comunităţii, precum şi propriile aptitudini. El poate fi atunci când trebuie lider, iar când este nevoie şi executor pedant. El se percepe ca un tot întreg al colectivităţii, mişcând această colectivitate spre realizarea unor idealuri, spre deosebire de individul – care se consideră autosuficient şi absolut independent de colectivitatea în sânul căreia există.

În acest sens, este foarte importantă proprietatea privată – nu în calitate de un bun material, ci ca o moştenire. Proprietatea privată este cea care leagă persoana de generaţiile trecute şi generaţiile viitoare. Apărarea ei, munca pentru consolidarea are un scop – transmiterea ei urmaşilor. Strămoşii şi strănepoţii constituie un fel de autorităţi morale care dau sens muncii depuse.

Iată de ce munca salariată, o formă modernă a sclaviei, nu este compatibilă că ideea de persoană autonomă. Gospodarul, deţinător de proprietate şi deţinătorul mijloacelor de producţie, căre nu poate fi ameninţat nici de politicile statului, nici de crizele economice – iată care este modelul unei persoane autonome.

Spiritul de asociere presupune recunoaşterea de către persoană a limitelor capacităţilor sale individuale şi utilizarea forţei colective spre realizarea unor obiective. Asocierea este o manifestare a instictului de fiinţă socială a omului, precum şi capacitatea de a construi o ierarhie interioară care ar organiza corect viaţa internă. Acest lucru presupune concentrarea atenţiei fiecăruia asupra scopului care trebuie atins şi nu propria individualitate.

Românii au avut o tradiţie frumoasă, care a mai existat acum două decenii: clacă – asocierea ţăranilor pentru realizarea unei munci. Iniţial era vorba de munca prestată unui boier, apoi de munca voluntară pentru ridicarea caselor pentru tinere familii. Problema locativă pentru tinerele familii era inexistentă atunci. Imposibilitatea de a obţine un spaţiu locativ cât de mic a devenit astăzi una din „marele realizări” a progresului societăţii moderne, anume din cauza diminuarea aceluiaşi spirit de asociere.

Aceste două elemente despre care am vorbit sunt un rod al unei culturi tradiţionale, care s-a plămădit în rezultatul convieţuirii milenare a strămoşilor noştri. Revenirea la izvoarele noastre spirituale şi culturale printr-un efort colectiv al elitelor intelectuale, spulberarea acelei maşinării birocratice care ne ţine captivitate deservind oligarhia locală şi corporaţiile internaţionale, aceasta este condiţia primordială pentru revenirea societăţii la noastre la o stare de sănătate.

Familie sănătoasă, gospodării înfloritoare, Basarabie pentru care nu ne-am fi ruşine în faţa lui Dumnezeu, a copiilor şi nepoţilor (nu în faţa unei „Europe” abstracte!),  ăsta ar fi o idee naţională care ar trebui să ne reanimeze.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole