Localitatea cu cel mai mare procentaj de români la recensământ va primi cadou o mașină

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cu toții știm că recensământul din 2004 a fost fraudat, iar datele colectate în urma acestuia nu coincid cu opțiunile sau caracteristicile adevărate ale populației, mai ales în ce privește autoidentificarea etnică. Marea problemă a fost că guvernarea de atunci, adică PCRM, era cointeresată să obțină un număr cât mai mic de români, și a folosit pârghii administrative în acest scop. Acum că se apropie un nou recensământ, trebuie să fim cu lecția învățată. Indiferent ce atitudine o să aibă guvernarea actuală, noi, cetățenii, trebuie să acționăm descentralizat pentru a obține un recensământ corect. O idee ingenioasă e cooptarea administrației locale în campanie, printr-o nouă acțiune a mișcării „Tinerii Moldovei”, pe care am să v-o expun mai jos.

Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei” lansează competiția “Mașină românească pentru localitate românească”. Această acțiune este ocazionată de recensământul care va avea loc luna aceasta și urmărește premierea localităților în care reprezentanții administrației publice locale vor reuși promovarea Campaniei “Vorbim românește, suntem români” și vor înregistra, la final, cel mai mare procentaj de români din Republica Moldova.

Vor fi premiate primele 3 localități în care vor fi înregistrați cei mai mulți români, conform datelor finale făcute publice de Biroul Național de Statistică. Premiul pentru primul loc este o mașină nou-nouță marca Dacia Duster, pentru locul 2 – un sejur pe litoralul Mării Negre pentru toți elevii din localitatea respectivă și pentru locul 3 – cursuri de instruire pentru funcționarii APL în vederea accesării fondurilor europene.

Anunțul oficial pentru primării și regulamentul oficial al competiției vor fi făcute publice luni, 5 mai 2014, de la ora 12:00, în cadrul unei conferințe de presă (sala de conferințe Info-Prim Neo; Casa Presei, strada Pușkin, nr. 22).

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Iulian Gramațki

Iulian Gramațki

Doctorand în economie la Goethe Universität Frankfurt; licențiat în Administrare de Business și Științe Politice la Saint Louis University Madrid; membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și al Platformei Civice „Acțiunea 2012”. Cunoști...

Ultimele articole