Liniștiți-vă! SA Termocom nu a fost lichidată!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Astăzi presa a făcut valuri prostești despre lichidarea Termocom SA. Din păcate, sursele media nu s-au documentat deloc și au băgat, una după alta, informații care nu corespund adevărului. Mai mult, un consilier municipal a organizat o conferință de presă în care deja a anunțat că nici nu avem unde achita facturile, pentru că Termocom nu mai există (???)

La acest capitol spun că sunt doar niște prostii! De ce? Pentru că presa a înțeles aiurea termenul de ”lichidat”. La fel de aiurea a înțeles și consilierul municipal, a cărui nume nu vreau să-l scriu aici.

De fapt, în privința SA Termocom a fost intentată procedura falimentului, căreia mulți îi spun ”lichidare”. Sursele media au făcut o panică, înțelegând și difuzând în sensul că de azi Termocom nu mai există în Chișinău și a fost șters din Registrul de stat al persoanelor juridice. Din fericire pentru unii, dar din nefericire pentru presă și acel consilier, procedura falimentului se intentează în cazul dacă se depune o asemenea cerere, sau dacă a eșuat Procedura planului. Partea bună este că din această procedura se poate reveni oricând în restructurare, conform Legii nr. 149.

Procedura falimentului presupune că, compania activează în continuare, se strâng taxele, se eliberează facturi și tot așa mai departe, așa cum activează orice companie în regim normal, numai că are un lichidator, dar nu un administrator, sau director. Conform Legii nr. 149, organele de conducere activează doar dacă instanța nu decide astfel, precum și în perioada aplicării procedurii planului. În privința Termocom a fost procedura planului până acum, fapt pentru care a activat și directorul general, iarodată cu intentarea procedurii falimentului instanța dispune suspendarea totală a organelor de conducere. Așa e lege, așa se face, dar presa face panică din faptul că se aplică legea corect.

Nu pot să-i dau un pahar cu apă consilierului stresat, precum nici presei, dar prin acest articol vreau să transmit următoareleSocietatea pe acțiuni Termocom nu a fost lichidată și nu a fost radiată din Registrul persoanelor juridice! Compania există ca subiect de drept, activează în regim normal, numai că în loc de sintagma ”procedura planului” a trecut în sintagma ”în proces de faliment”, în baza Încheierii Curții de Apel Chișinău, nu în baza încheierii Judecătoriei Economice de Circumscripție, care de fapt nu mai există de vreo 2 ani.

Recomand presei să mai dezumfle roțile de la panică și să nu sperie lumea, pentru că, după cum s-a dat azi, cetățenii nu vor mai ști ce să facă cu facturile neachitate și vor începe a suna pe la Termocom, la Primărie, la JĂK și tot așa mai departe. În acest caz cred că presa trebuie să deschidă un call centru, pentru că ei au făcut prostia.

În acest context, recomand să citiți articolele referitoare la procedura falimentului și cele referitoare la procedura lichidării din Legea nr. 149, precum și, pentru clarificare profundă, recomand tuturor să citiți comunicatul Termocom, care poate fi găsit mai jos.

Recomandare: Nu credeți chiar tot ce scrie presa!

PS. Eu deja mă tem ce știre va da ProTV Chișinău…

Comunicat Termocom:

Procedura de faliment a SA „Termocom” reprezintă o etapă care va asigura continuitatea procesului de reorganizare a complexului termoenergetic din mun. Chişinău

Lichidatorul SA „Termocom” informează opinia publică despre conţinutul Încheierii din 18 martie 2014 a Curţii de Apel Chişinău, irevocabilă şi executorie din momentul pronunţării, prin care s-a dispus intentarea procedurii falimentului SA „Termocom”.

În funcţia de lichidator al SA „Termocom” a fost desemnat Î.I. „Eni Veaceslav”, care a exercitat anterior atribuţiile de administrator al procedurii planului. Lichidatorul urmează să preia astăzi funcţia de administrare şi gestionare a întreprinderii, iar organele de conducere – înlăturate şi destituite din funcţiile deţinute.

De asemenea, a fost instituit Comitetul creditorilor din 5 reprezentanţi ai creditorilor cu cele mai mari ca valoare creanţe, după cum urmează: SA „CET-1”, SA „CET-2”, SA „Moldovagaz”, SRL „Chişinău-gaz” şi ÎS „Moldtranselectro”, care va asista lichidatorul în procesul de derulare a falimentului.

În cadrul procedurii falimentului SA „Termocom” vor fi asigurate condiţiile necesare pentru realizarea prevederilor Conceptului de restructurare corporativă, instituţională şi financiară a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din mun. Chişinău.

Procedura de faliment reprezintă o etapă care va asigura continuitatea procesului de fuzionare a SA „Termocom” cu SA „CET-1”, SA „CET-2” şi crearea unei noi întreprinderi SA „Termoelectrica”.

În acest context, informăm că toţi angajaţii vor continua să-şi exercite atribuţiile de serviciu, conform competenţelor, urmând să se asigure buna desfăşurare a tuturor activităţilor de pregătire a infrastructurii termoenergetice către următorul sezon de încălzire 2014 – 2015.

SA „Termocom” îşi va îndeplini în continuare obligaţiunile contractuale faţă de consumatori, asigurând alimentarea cu energie termică pentru încălzire şi apă caldă menajeră în mun. Chişinău şi solicită onorarea neîntârziată şi integrală a obligaţiunilor financiare pentru energia termică consumată.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii