Lingviştii au făcut o descoperire de excepţie

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Un grup de specialişti în domeniul limbii române a organizat astăzi o conferinţă de presă la care s-au prezentat concluziile unui studiu desfăşurat în ultimii 5 ani de zile. Acesta a constat în cercetarea textelor vechi, cu scopul de a găsi cuvintele care au dispărut totalmente din limba vorbită astăzi.

„Am rămas impresionaţi de rezultate chiar din primele săptămâni de lucru” – a declarat iniţiatorul studiului, Vasile Stan. „Am descoperit că strămoşii noştri aveau în vocabular asemenea cuvinte ca: dragoste, credinţă, ordine, cinste, demnitate, frăţie, jertfă, curăţie – fapt care ne-a uimit până în măduva oaselor” – a adăugat el.

Conform cercetătorilor, textele studiate conţin şi cuvinte ale căror semnificaţie s-a pierdut în timp, printre acestea numărându-se: vrednicie, onoare, dăruire, sfinţenie, patrie, datorie ş.a. În timpul apropiat, grupul de savanţi va depune toate eforturile pentru a afla semnificaţia acestora.

În scurt timp după conferinţă a venit şi reacţia reprezentanţilor clasei politice.

Conform liderului opoziţiei, Petru Chirilă, lista prezentată de cercetători este „îmbibată cu idei extremiste”. „Este o provocare clară la adresa bunei dezvoltări a democraţiei în ţara noastră, vom depune tot efortul pentru a identifica cine stă în spatele acestui aşa-numit studiu.” – declaraţia aparţine primului ministru, Grigore Bujilă.

Nouă nu ne rămâne decât să îndemnăm cititorii să se gândească la însemnătatea cuvintelor descoperite de către lingvişti, şi atunci, cine ştie, poate se vor găsi şi în zilele noastre oameni cu demnitate, cinste, simţ al datoriei şi spirit de jertă.

Lingviştii au făcut o descoperire de excepţie

Comentarii