Liftul e harnic la ora 16.45

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Impresia că moldovenii sunt harnici e o poveste de adormit copii. Realitatea ne arată contrariul. Rezultatele de zi cu zi din orice industrie ne spun asta; salariile, la urma urmei, sunt dovada. Selecția naturală funcționează bine pe piața forței de muncă așa că în Republica Moldova există salarii de 1100 de lei sau de 10.000 de euro pe lună. Criteriul de bază: performanța și cunoștințele diferențiate de mulțime. Dacă tu la 20 de ani nu știi să faci o copie xerox sau să printezi un document față-verso de ce crezi c-ai merita mai mult de 1000 de lei pe lună? Pentru floricelele de pe rochie? Scriam acum ceva vreme despre faptul că tinerii trebuie puși la muncă și insist pe idee deoarece mai ales în timpul facultății au timpul suficient de ieftin.

Interzicem lucrul în week-end

Eu rămân uimit cât de harnice sunt lifturile în jurul orei 16.45 prin instituțiile centrale și nu numai pe-acolo. Este momentul când lumea vrea să țâșnească pe ușă pentru a nu prinde aglomerația de la 17.00. Cineva care lucrează la stat și depune vreun efort suplimentar este văzut drept prost. Pro-activitatea sau inițiativa sunt concepte necunoscute pentru mulți concetățeni. Dacă mai apari sâmbătă la servici pentru a-ți termina task-urile cei de la pază se uită la tine ca la avioane. Printre altele, pentru a bate în cuie interdicția de muncă, conducerea mai multor instituții de stat a aprobat un regulament prin care interzice efectiv accesul în clădiri la sărbătorile nu știu care, în week-end și după ora 20.00. S-o fi gândit șefii „voi vreți să lucrați în plus? cereți aprobare înainte de asta cu enșpe zile”. La serviciul de pază oamenii sunt conștiincioși deoarece și ei sunt la locul de muncă așa că accesul e interzis.

Despre evaluarea performanțelor are rost să vorbesc? O mulțime de funcții nu au o fișă a postului. După ce criterii să evaluezi ? Avem măturători în urma cărora rămâne gunoi și directori care consideră decorarea biroului și fotoliul primele priorități.

continuare pe dancaranfil.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii