Lacrima ostașilor de la Nistru

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ieri m-am pornit al Radio Moldova, dar până la urmă am ajuns la o prelegere de trei ore despre curaj, patriotism, lacrimi și sechele.

Cu ocazia împlinirii a 20 ani de la războiul de la Nistru, postul național de radio a organizat o dezbatere publică, cu tema ”Conflictul armat de pe Nistru: dialog între generații după 20 de ani”. O emisiune în care a fost abordat conflictul din prisma tinerilor de pe ambele maluri ale Nistrului. La emisiune au participat veterani ai războiului, studenți, jurnaliști și bloggeri.

Dintre veterani au participat: Ion Costaș, Anton Gamurari, Alexandru Gorgan, Vasile Grosu, Victor Gusleacov, Vaeriu Troienco. A fost invitat și ex-ministrul de interne, Victor Catan, dar acesta nu a binevoit să spună la radio adevărul curat, sau poate că a avut alte ocupații mai importante.

Eu, fiind invitat, nu am îndrăznit nici să răsuflu prea tare pentru a nu deranja veteranii din vorba lor. 20 ani, presa nici nu a știut de ei, nimeni nu a scris, nimeni nu a luat interviuri, pe nimeni nu a interesat soarta celor care au apărat acest pământ, cărora ar trebuie să mulțumim cu plecăciuni că astăzi nu spunem acestui petec de pământ Federația Rusă, Moldavskaya Oblasti.

Victor Gusleacov: ”După 20 ani, dau primul interviu pentru Radio Moldova, pentru postul național. Până acum nimeni măcar nu s-a apropiat să întrebe ce a fost cu adevărat pe malurile Nistrului.”

Pe 2 martie se împlinesc 20 ani de când a început adevăratul război cu Armata 14, gardiști și cazaci. Ai noștri bravi ostași au apărat această țară, dar puțini tineri știu de cine și cum a fost. Acest lucru încrustează și acum fruntea celor care au stat în tranșee. Țara aceasta a uitat de ei, iar noua generație ori nu vrea să știe, ori nu are de unde să cunoască ce a fost. O studentă de la relații internaționale a spus: ”Au trecut 20 ani de Indiferență”. Cineva a încercat să o corecteze, însă a avut atâta dreptate…

Ion Costaș, ex-ministru de interne, apoi al apărării: ”Noi luptam, iar la Chișinău se bea șampanie.”

Veteranii, au răspuns într-o voce cu DA! atunci când au fost întrebați dacă și astăzi ar pleca pe front pentru ași apăra Patria. De la veteranii războiului, eroii vii care sunt și acum în viață (cum spunea o doamnă la spatele meu), am învățat să nu mai spunem ”Conflictul armat de la Nistru”, pentru că a fost RĂZBOI cu Rusia!

Anton Gamurari: ”Au fost gafe politice care s-au răsfrânt asupra tuturor și au spus că a fost un conflict armat.”

Ion Costaș: ”A fost război în toată regula!”

Acum, unii care se bat cu pumnii în piept că apără suveranitatea și integritatea țării sunt tot acei care în 1992, fiind în funcții importante de miniștri și deputați, sau ex-miniștri, trimiteau camioane cu alimente și armament soldaților din stânga Nistrului. Participanții la discuții nu au dorit să ofere nume, dar din umbra microfonului am auzit cu toții: ”Voronin, Hadârcă”. DA, Voronin în calitatea sa de ex-ministru de interne ar fi organizat coloane de camioane cu alimente pentru dușmanii noștri, iar Ion Hadârcă, marele liberal de acum, care pe vremuri era un comunist înflăcărat, a semnat o scrisoare către Snegur prin care a cerut eliberarea dușmanului acestui popor – Igor Smirnov.

Chiril Pantelei: ”Noi am riscat viața în Ucraina pentru al aresta pe Smirnov, cel care a pornit războiul, iar aici el a fost eliberat, pentru că nu prezenta pericol pentru țară”

Cel mai emoționant moment a fost când un ostaș a început a plânge povestind despre camarazii săi, căzuți pe câmpul de luptă… O moarte pentru care s-au ales doar cu decorațiuni post mortem, în rest doar minciuni!

Ca să știți, pentru că ei au luptat, au apărat această țară, au o pensie de 130-180 lei. Cei care au băut șampanie la Chișinău au pensie de peste 4000 lei.

E un articol încurcat? Corect!

Așa și eu am fost încurcat până ieri. Ascultați pe data de 2 martie toată ziua Radio Moldova și o să auziți adevăruri adevărate despre RĂZBOIUL DIN 1992!

Comentarii