John (Fire) Lame Deer despre civilizație

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
John Fire Lame Deer

Înainte de a ajunge frații albi la noi, ca să ne facă oameni civilizați, noi  nu am avut nici un fel de închisori. Din această cauză, nu am avut delincvenți. Fără o închisoare, nu pot exista infractori. Nu am avut lacăte, nici chei și, prin urmare, printre noi nu au fost hoți.

Când cineva a fost atît de sărac încît nu își putea permite un cal, un cort sau o pătură, el, în acest caz, primea toate acestea în dar.  Am fost prea necivilizați ca să acordăm o mare importanță proprietății private.

Noi nu știam de nici un fel de bani și, în consecință, valoarea unui om nu se stabilea în dependență de averea lui. Nu am avut nici legi scrise stabilite, nici avocați, nici politicieni, de aceea nu am putut să ne amăgim și să ne înșelăm unii pe alții.

Am fost într-adevăr într-o stare proastă înainte ca oamenii albi să ajungă la noi, eu nu știu cum să explic că am putut să ne descurcăm fără aceste lucruri fundamentale care (așa ne-au spus oamenii albi) sunt atât de necesare pentru o societate civilizată.

John (Fire) Lame Deer

http://oleg.burca.md/

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Oleg Burcă

Oleg Burcă

Chimist nerealizat, informatician cu vocație pedagogică. Extremist, căci în timpurile vitrege pe care le trăim, orice activitate ce depășește consumul grăunțelor explodate în fața tembelizatorului este extremism. Detest superficialitatea și indif...

Ultimele articole