Istorioară de noapte sau cum a căzut steagul din PMAN

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

A ajuns la mine o istorie adevărată, și am hotărît să o public exact cum a ajuns la mine, fără să o schimb sau să redactez, deoarece este mai interesant și util așa. La sfîrșit voi face niște concluzii.

Era 31 Ianuarie 2016, cam ora 21 seara, Mă întorceam noaptea de la o rudă de a mea din Chișinău și mergeam prin centul orașului, drumul îmi trecea exact prin Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). În piață mai bine zis pe centrul acesteia am observat un lucru care demult îmi părea suspect, mai bine zis pe partea dreaptă a scărilor care coboară de la Guvern în PMAN, stătea un obiect sub formă de țeavă metalică cu un fir de fier de tip tross pe vîrful căruia era atîrnată o bucată de materie albastră cu pete gaalbene pe aceasta. Cred că mulți au observat-o această materie albastrăsus pe țeava de metal pentru că exact așa , pe partea stîngă aa scărilor stă steagul Moldovei pe o teacă de metal la aceeași înălțime.

În ce consta pericolul de care vorbesc? Mă veți întreba mulți, și ca să nu las loc de supoziții și interpretări politice voi explica mult mai simplu. Firul metalic (sîrma sau trosul) pe care era atîrnată materia albastră din PMAN era cam ruginit, fiind ruginit era și mai slab și în orice moment putea să se rupă și întins fiind putea să lovească pe cineva în destinderea lui, este efectul firului de cauciuc elastic (rîzînca) care dacă se întinde prea tare se rupe și poate lovi puternic. Aici ao observat același  pericol că acest fir metalic putea în orice moment să se rupă și să lovească să rănească un trecător.

Deoarece repar dese ori electricitatea nu e greu de înțeles de ce aveam în buzunar clește electric (Plascagubțe), m-am apropiat de țeava metalică de lîngă guvern unde am observat acest pericol și încetișor am tăiat firul cu acele plaskagubțe, mare mi-a fost mirarea cînd firul întreg și materia albastră de sus a căzut drept lîngă mine în zăpadă.

P1020669

Eheee, imediat s-au apropiat de mine 2 polițiști, unul mai calm iaar unul la limita de isterie și au întrebat: -Domnule ce ai făcut? Cu o așa speriere și disperaare în glas nici în filme nu preaa vezi.

 • Am înlăturat un pericol public, zic eu foarte calm și cu glas isteț.
 • Uite ce ai făcut!…. ai dat jos steagul Europei…. oof … Nota de disperare era și mai accentuată
 • Domnilor polițiști nu e nimic rău, acest fir putea să se rupă și să loveaască pe cineva inclusiv pe voi, v-am salvat. În schimb de materia asta albastră care aa căzut păi pe bune că nu am observat-o e noapte afară. Mai ziceți că e steag… hm eu știu că sîntem în Moldova și doar steagul nostru îl cunosc.

P1020673

Erau speriați bine și au chemat pe rație (stația radio) ajutoare (- doi doi veniți repede ….). În nici o minută de pe ușile principale ale Guvernului au coborît în grabă la locul faptei încă vre-o 10 polițiști mășcați, echipați bine în pas alergător. – Și-i aișea? – Eei, … iaka uite-te. Și le arată firul metalic de jos și materia aia albastră care ei ziceau că e steag. – Șini, șini? L-ați prins? – Da iactă-lî-i. Și arată la mine. La fel de speriați și ăia stăteau în stupor. Apoi cel mai mare din ei se apropie de mine:

 • Tu ai dat jios steagu?
 • Care steag? Eu am tăiat o sîrmă care prezenta pericol, în plus nu era protejată cumvaa sau să se scrie că „a nu se tia acest fir”. Și nu știu eu așa steag, albastru și cu pete galbene, laa noi în Moldova este un singur steag de stat și acesta nu e el.
 • Uite măi că e albaastru și cu stele galbene, e steagul Europei măi!
 • Care stele bre? (îi răspund eu), ai ideie de astronomie? Știi cum arată stelele? Stelele îs corpuri cerești, gazoase de formă sferică cu temperaturi foarte înalte și de diferite culori.

Văzînd că rămîne în stupor și el, continui un pic cu știința.

 • Dacă îmi arăți undeva așa ftele sub așa formă ca petele astea galbene ap îți dau pe loc 1000 de lei. Astea îs pentagrame bre.

După asta măîntorc și zic:

 • Mă duc eu acasă, nu mi-i interesant aici cu voi, nici nu glumiți nici nu mă serviți cu o bere cu ceva. Și mă fac a pleca.

Imediat s-au pus vr-o 3 în calea mea, Nu domnule nu puteți pleca, apoi se apropie iaar nacialinicul lor de mine:

 • Documentele!
 • Și dacă nu am?
 • Atunci te putem reține pe 3 ore pentru stabilirea identității.

M-am gîndit eu,3 ore e mult, și i-am dat să levadă.

Spectacolul între timp continua, ăia de la guvern au sunat de au mai venit o brigadăde polițiști în formă, apoi încă vr-o 3-4 pe civil. Și fiecare mă întreba de ce am tăiat sîrma, unde plec, doccumentele etc. Unul chiar m-o făcut să rîd:

 • Wăy tu știi că Europa ne dă bani? De ce ai tăiat sîrma?
 • Ascultă domn polițist, absolut nu văd nici o legătură dintre sîrma asta europa și banii noștri. Iar dacă este cevaa de incriminat acum mie atunci să aud clar și răspicat care e articolul și așa mai departe.
 • Tu l-ai pus acolo ca să-l dai jos?
 • Eu am tăiat o sîrmă care era în loc public și prezenta pericol, atît.
 • Eii și taman la smena me să-mi faci tu probleme,.. (era disperaat tare că anume la smena lui i-o chicat așa bucurie)

Apoi altul pe civil s-a apropiat să vorbească cu mine, era mai calm și mai citit.

 • De ce ai tăiat firul metalic? Știi că există legea prin care nu poți să pîngărești steagul?
 • Știu, păi exact că știu, dar legea aia se referă la steagul național, nu la diferite materii sau cîrpe multicolore. Eu în România, țară UE, am fost și acolo la spitale și școli nu afișează decît tricolorul iar la noi iată poftim….

Între timp au mai venit încă 6 polițiști de la sectorul Buiucani să scrie să fotografieze, așa în nici o oră peste jumătate din „mentura” orașului a venit să vadă cum a căzut sîrma. Văzîd cît erau de mulți le spun: – Hai să facem un selfie! S-au speriat și s-au întors să nu intre în cadru. După aceasta după ce au consemnat cazul pe loc a venit și o mașină de tip marșrutcă de poliție cu care am urcat și am plecat la Comisariatul de Poliție Buiucani. Acolo iar m-au întrebat ce și cum.

 • Numele prenumele?
 • ……
 • Studiile?
 • Superioare tehnice
 • Adresa de domiciliu?
 • ……

Din depozițiile bănuitului înscrise în procesul verbal:

…. mergînd seara în PMAN am observat pe o țeavă metalică de lungime 10 m un fir metalic trecut peste un scripete, firul prezenta corozie avansată și era periculos….   …. Manevrînd ușor cu cleștele (plascagupțe) firul a cedat... – Păi zi că l-ai tăiat! – Nu am tăiat nimic, Firul a cedat.

Văzînd că nu poate scoate de la mine acele cuvinte maagice care m-ar incrimina, a schimbat plastinca:

 • Dă cleștele încoace!
 • De ce să-l dau? Este al meu, am dat 50 lei pe el.
 • Dă-l să-l anexez la dosar, ți-l întoarcem peurmă.

(Peste 3 zile l-au întors. )

 • Bine, ești liber, pleacă!
 • Stați oleacă, m-ați adus cu mașina aici așa că aștept să mă duceți înapoi în PMAN cu mașina.
 • Hai lasă glumele, noi numaai aducem de dus te duci singur.

Am plecat frumușel acasă. A doua zi de 1 Februaarie 2016 în PMAN pe locul acelaa nu era nici fir nici materie albastră pe acea țeavă.

P1020676

Am intrat pe la acei oameni care stau acolo și dorm de la Platforma DA să mă fac a mă interesa ce s-a întîmplaat și unde e steaagul.

 • Eheiii măi băieti (îmi spune unul din ei), să vezi ce a fost astă noapte… au venit vre-o 6 sau 7, de iștea provocatori de la Usatîi, și o venit și poliție o grămadă, apoi unul din provocatori a tăiat firul și a vrut să fure steagurile din PMAN, pe unul l-au prins dar restu o fugit.
 • Cum? Și ce au făcut? Cine era ăla care l-au prins?
 • Nu știu, dar au găsit la el o granată, cuțît și alte arujîi… precis că-i vor da vre-o 15 ani ca și lu Petrenco. (zice el)
 • Ei măi măi mi uite ce se întîmplă în țara asta?! La ce o ajuns măi!? Nts nts nts. Să taie ei sîrma măi nts nts nts. Tfifu măi nu cum se poate așa cevaa să faci? (mă fac și eu foarte indignat de situație)

Iată așa am aflat c îs închis pe 10 ani, că am fost prins cu grenae și alte arujîi și că m-a trimis Usatîi. Mda, asta e Moldova.

P1020682

M-am gîndit, am să mai înlătur eu pericole din astea, atît firele metalice pe care se țin anumite materii albastre care prezintă și pericol de îndobitocire cît și acele bețe metalice sau de lemn care țin materii albastre și stau pe clădiri de stat ale Moldovei. Da și acele bețe considerate steaguri prezintă pericol. În dosarul lui Petrenco sărmanii polițiști „victimele” au fost cum spun ei loviți cu steagurile, dar ceea ce aveau protestatarii la 6 Septembrie îs niște steaguri mult mai ușoare (cu teacă de polipropilen) față de cele ce stau de exemplu la MAI, la CSJ, la multe primării.

Și știți ce este cel mai interesant în toată astă itorie, chiar și polițistul ăla în civil care știa legile și vorbea cu mine a spus: Cît de tare aș vrea eu dar nu avem ce îți face sau ce îți incrimina pentru că NU ESTE LEGE ÎN ȚAARA ASTA CARE SĂ APERE ACELE MATERII ALBASTRE PUSE PE POST DE STEAG, MAI MULT CA ATÎT TU AI DREPTATE, ELE ÎS PUSE ILEGAL, NUMAI CĂ NIMENI NU SE APUCĂ SĂ RĂSCOLAEASCĂ ÎN DIRECȚIA ASTA.

Îndemn pe toți oamenii să aibă curaaj și să înlăture pericolul tehnic și psihologic pe care îl vor observa, cum nu mi-au făcut mie nimic, așa nici vouă nu aau ce vă face. De cum au venit stegulețele astea albastre au venit și mafioții la putere în Moldova.

P.S. Istorioară scrisă de cel pățit și publicată de mine.

Eu cred că oamenii se încep a trezi. Sau dacă nu se trezesc atunci își merită regimul.

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole