Înţelepţii şi şmecherii

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ceva zile în urmă în cadrul unei emisiuni a unui post de televiziuni moderatoarea a propus un subiect de discuţi neinspirat: „sunt moldovenii deştepţi?”.  Bine, nu mă voi opri asupra formulării întrebării, gafa este cât nu se poate de vizibilă. Nu e pentru prima dată.

Mai interesantă este concluzia de la finele emisiunii la care au ajuns „intelectualii” localnici:  „cu adevărat intelegent este ăla şmecher”. Mă rog, aşa rezultă din definiţia dată de un psihilog localnic, prezent în platou – „intelegent este omul care îşi poate utiliza cunoştinţele pentru rezolvarea anumitor probleme”. Cu alte cuvinte, Einstein este un prost şi jumătate pentru că nu a ştiut să deschidă un „MMM”, Eminescu e un „loh” pentru că nu a ajuns un deputat sau lider de partid, care şi-ar fi putut croi şi o bucată de avere şi o poziţie socială respectabilă. În schimb, indivizi de genul Gigi Becali, Plahotniuc, Filat sunt la mare căutare – „modele demne de urmat”.

Tovarăşii intelectuali au uitat de elementele importante ale înţelepciunii: raportare la nişte valori, raportare la societate, raportare la generaţiile trecute şi cele viitoare. Aceste sunt lucruri la care un şmecher nu are acces, întrucât viaţa lui se rezumă la nişte strategeme mărunte şi temporare. Înţeleptul crează, şmecherul parazitează. Înţeleptul se ridică deasupra lumii, pe când şmecherul se bălăceşte în subsolurile ei.

Înţeleptul este un leu – un rege al faunei, mândru şi frumos, şmecherul este un şobolan – alunecos şi scârbos.

Aceste lucruri elementare nu au fost enunţate de niciun invitat. Niciun intelectual nu a sărit în apărarea calităţii sale de intelectual – poate pentru pentru simplul motivă că toţi aceştia se complac în postura de şmecheri?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole