INEDIT! Acţiune la MAI: Nopţi albe – bancnote VERZI pentru Recean şi Filat

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

„(Nu) dai mită, stai după gratii”! Este sloganul campaniei lansate ieri de MAI-ul moldovenesc. În loc să se pună într-un sfârşit pe treabă, la peste un an de la începerea multtrâmbiţatei „reforme” ministrul Recean s-a apucat de încleiat autocolante pe maşinile de patrulare ale poliţiştilor. Şi asta la nici o săptămână după ce fostul şef al Direcţiei Securitate internă a MAI Vladimir Maiduc ne-a dezvăluit că „nopţile albe” nu sunt altceva decât banale campanii de colectare de şpăgi de la oameni, pentru ministrul Recean şi Şăfu’ acestuia Filat. Dacă aceasta este o reacţie a lui Recean la declaraţiile curajoase ale fostului său subaltern, atunci ea este una banală. Ba chiar ridicolă. Jalnic!

Maiduc, înlăturat din MAI pentru că şi-a băgat nasul unde nu-i fierbea oala, adică în schemele de corupţie şi spălare de bani din ministerul de Interne, ne-a dezvăluit cu lux de amănunte unde ajung banii din şpăgile colectate în cadrul campaniilor de genul „nopţilor albe”. Ne-a explicat cum se strâng de la şoferi şpăgile, care merg la Dorin Recean, iar apoi ajung direct la Vlad Filat şi respectiv PLDM.    

Filat_Recean_1Astfel, nu putem aprecia pe bune campania lansată ieri de MAI în calitate de acţiune anticorupţie sau de depistare a şoferilor băuţi la volan. După declaraţiile lui Vladimir Maiduc şi nu doar este evident că Internele moldoveneşti sunt în conflict direct de interese cu însăşi noţiunea de eradicare a fenomenului corupţiei, indicii problemelor de integritate ale poliţiştilor moldoveni fiind în creştere, fapt pe care-l simţim şi vedem de altfel cu toţii. În această situaţie noua campanie a MAI-ului nu poate fi apreciată decât ca o nouă modalitate de a strânge bani din şpăgi pentru Filat personal şi PLDM.

„Vânt în câmp”! Aşa a numit fostul şef al DSI acţiunile MAI-ului. Potrivit lui, „mai bine de jumătate din procesele verbale întocmite de Inspectoratul Naţional de Patrulare sunt contrafăcute. Dacă a fost reţinută o persoană pentru consum de alcool, procesul respectiv se distruge ulterior şi se întocmeşte altul, pentru depăşirea vitezei, sau că a trecut la culoarea roşie. Din cele peste 4.000 de procese, jumătate sunt vândute”!!! Şi oare unde ajung banii proveniţi din aceste târguri, funcţionale mai dihai ca cele de la bursele internaţionale de mărfuri? Fireşte că la Ion Bodrug, care ulterior îi transmite lui Recean, care la rândul său depozitează partea leului din sume în caznaua neagră a lui Filat. Şi dacă ar fi vorba doar de banii proveniţi din şpăgile de la Patrulare…

Aţi observat probabil cu toţii că în PLDM de o bună perioadă de timp se dă o luptă crâncenă între două clanuri. De fapt este vorba de o reglare de conturi între două grupări criminale, specializate în contrabanda cu spirt, care ambele activează în interiorul PLDM. Una din acestea este condusă chiar de Recean, asistat de şeful Inspectoratului General al Poliţiei, colonelul Ion Bodrug, pe care l-am pomenit mai sus (în imaginea reprezentativă).

De cealaltă parte a baricadei intestine din PLDM se află deputaţii interlopi Ion Butmalai, fost angajat al MAI, cunoscut în sudul ţării cu porecla Butu’ şi Alexandru Cimbriciuc, asistaţi de şeful vămilor moldoveneşti Tudor Bandiţchi. Iată, deci, pentru ce se dă lupta din interiorul PLDM, în care a fost antrenat şi MAI-ul! Pentru bani şi parcelele de frontieră, prin care se trece contrabanda! La moment e vorba de frontiera cu Ucraina, implicit perimetrul transnistrean, care este în afara controlului Guvernului de la Chişinău, însă foarte bine ţinut sub control de bandiţii, purtători sau foşti purtători de epoleţi de MAI! Exact ca reglările de conturi între cartelele mexicane de contrabandă cu droguri!

Conform informaţiilor, în ultimul timp Recean concurează aproape pe principii de egalitate cu cealaltă grupare, devenind concurent cu Tudor Bandiţchi, în ceea ce ţine de cantitatea de bani proveniţi din contrabandă recoltaţi pentru PLDM. Întărirea poziţiei de finanţator a lui Recean nu le convine deloc lui Butmalai şi Cimbriciuc, pentru schemele de contrabandă ale cărora actualul ministru reprezentând o gravă ameninţare. Arma principală a celor doi deputaţi interlopi este şantajarea lui Filat cu ieşirea din PLDM, în cazul în care le sunt afectate interesele. Această metodă a fost aplicată cu succes deja de câteva ori de cei doi şi se pare că şantajul va continua  cu o intensitate şi mai mare de acum încolo. Recean_1

Premierul Leancă, care este un simplu spectator în acest război al contrabandiştilor, având susţinrea Bruxelles-ului şi a Ambasadei SUA la Chişinău de mai mult timp încearcă să-i demită pe ambii, şi pe Tudor Bandiţchi, şi pe Dorin Recean. Încercările disperate ale acestuia se lovesc însă de opoziţia dură a lui Filat, care este una uşor explicabilă, luând în consideraţie fluxurile de bani murdari care vin spre acelaşi Şăfu’, de la ambele grupări. Este vorba de zeci de milioane de euro lunar aduse poclon de Recean şi Bandiţchi fostului Prim-ministru şi actualului Şăf, care şi i-a pus în funcţii.

Acum nu ne rămâne decât să vedem dacă în ecuaţia luptelor intestine din PLDM mai contează altceva decât banii lui Şăfu’ Filat. Pentru acest cleptoman dincolo de campaniile de PR foşnetul cashului contează de zeci de ori mai mult decât integrarea europeană, cu tot cu asociere şi proceduri de preaderare la UE. Proceduri, care inevitabil îi prescriu lui Filat un singur drum… Domnule premier Leancă, deci? Vă MAI gândiţi?! Capra şi varza NU pot fi împăcate!

P.S. La ambele grupări de contrabandişti, implicit la pământeanul meu Butu’ şi prietenul său Cingacikuk voi reveni foarte curând. Până una-alta însă vreau să le amintesc celor care protejează ambele grupări de contrabandişti din PLDM, ce scrie pe autocolantele încleiate ieri pe maşinile de poliţie: „Dacă oferi mită, rişti până la 6 ani de închisoare!”. Dar dacă primeşti mită? Dar dacă în proporţii deosebit de mari?! La toamnă funcţiile vor trece… Iar stickerele vor rămâne! 😉

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole