In vino veritas: cine ne sunt dușmanii şi prietenii

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Având în vedere că veştile bune sunt deseori stigmatizate într-o societate aflată într-o continuă goană a superficialului absurd, am considerat că este momentul să ne oprim puţin, să tragem aer în piept şi să încercăm să ne dumirim cu privire la evenimentele în a căror vâltoare ne tot pomenim fără să ne dăm seama la timp. Vestea bună care trebuie să ajungă la fiecare moldovean este că UE este alături de noi, iar pentru a înţelege în ce fel, e suficient să aibă ochi, urechi şi o minimă deschidere. Concret, cea mai recentă veste bună pentru toţi moldovenii este că producătorii noştri de vinuri vor avea acces liber şi deplin pe piaţa europeană.

Anunţată de către comisarul european pentru agricultură, românul Dacian Cioloş, vestea a venit ca o gură de aer proaspăt după o lungă şi sufocantă îmbrăţişare a Federaţiei Ruse. Într-un interval extrem de scurt, moldovenii au trecut de la agonie la extaz, precum nu s-a mai întâmplat demult. Fiind obişnuiţi cu veştile proaste, am lăsat mult prea uşor să ne scape acest eveniment, care poate însemna o schimbare de paradigmă radicală, de la lumea sovietică, la cea occidentală. Chiar dacă mai toate sursele media au relatat despre anunţul Comisiei Europene, vom putea afirma că acesta a fost promovat destul abia atunci când fiecare dintre noi va vedea avantajele vădite ale apartenenţei noastre la Uniunea Europeană în comparaţie cu cea eurasiatică.

Vizita oficialului Cioloş, la scurt timp după cea a oficialului Rogozin, a relevat un fapt esenţial, care arată cine ne sunt duşmanii şi prietenii. Avem la îndemână două personaje extrem de relevante pentru atitudinea uniunii eurasiatice, pe de o parte şi atitudinea Uniunii Europene, pe de alta. Unul dintre ei este subalternul şefului guvernului Federaţiei Ruse, iar celălalt este subalternul şefului Comisiei Europene. Unul este născut în Rusia şi un exponent al noii clase politice ruseşti filo-sovietice, celălalt e născut în România şi este un exponent al noii clase politice româneşti filo-europene.

Fiecare dintre ei a participat la o serie de evenimente în RM şi a transmis mesaje adresate cetăţenilor moldoveni.

Respectiv, Dmitrii Rogozin a girat şi a participat la un concert cu iz de naftalină de ziua „poBedei” sovietice (asupra popoarelor independente, inclusiv asupra celui român pruto-nistrean) şi a transmis mesaje de susţinere a „independenţei” regiunii separatiste transnistrene, numindu-ne republica „coteţ”. La rândul său, Dacian Cioloş a participat la mai multe întrevederi cu primii oameni în stat, a transmis mesaje de solidaritate cu eforturile de europenizare ale populaţiei şi ne-a anunţat că urmează ca producătorii moldoveni de ouă, carne şi alte produse să aibă acces deplin pe piaţa europeană.

Dmitrii Rogozin ne-a ameninţat că am putea „îngheţa la iarnă”. Dacian Cioloş ne-a reamintit despre reuşitele noastre în drumul spre semnarea acordului de asociere (respectiv de gazoductul România-RM, care ne va garanta preţuri mai mici la gaz).

Dmitrii Rogozin, prin şeful Rospotrebnadzor, ne-a transmis că vinurile noastre-s bune doar la vopsit gardurile. Dacian Cioloş ne-a anunţat că vinurile noastre vor avea acces deplin pe piaţa europeană şi că UE le va oferi asistenţă tehnică şi expertiză producătorilor moldoveni.

Aşadar, fiecare dintre noi poate aprecia la justa lor valoare toate aceste elemente contrastante. Nu e nevoie nici de expertiză în geopolitică, nici de studii economice şi nici de abilităţi de comunicare publică. Este nevoie doar de puţin bun-simţ şi de sinceritate. De multă sinceritate cu noi înşine și cu propriul nostru viitor.

Sursa: www.TudorCojocariu.eu

Comentarii

Tudor Cojocariu

Tudor Cojocariu

Român din Moldova. Absolvent al liceului româno-francez "Gh. Asachi" din Chişinău. Licenţiat în Sociologie (Universitatea București). Master în Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană (SNSPA, Bucureşti). Responsabil de proiecte la Departamentul...

Ultimele articole