În sfârşit: limba rusă = limbă străină !!!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Iată că diversele schimbări efectuate în Codul Educaţiei nu întotdeauna sunt aberante. Ba mai mult, aşa-zisul noul proiect al respectivului Cod, este de-a dreptul revoluţionar (în sensul bun al cuvântului), iar unele prevederi ale sale, reflectă pe deplin parcursul şi aspiraţiile noastre europene.

În continuare, mă voi opri doar la acel aspect, acea prevedere a noului Cod al Educaţiei, care se referă la etichetarea limbii ruse drept o limbă străină. În plus, aceasta va fi inclusă în lista celor facultative, adică care vor putea fi studiate opţional.

Apropo, cam târziu a venit această schimbare, mai ales că au trecut peste 20 de ani de la declararea independenţei, iar noi tot cu obligativitatea limbii unui stat (imperiu), care ne-a ţinut sub talpă aproape două secole.

Dar, vorba populară, mai bine mai târziu…

Acum, să ne rugăm ca deputaţii să nu cadă iar pe-o ureche (sau în mreaja banilor cumpărătorilor de deputaţi) şi să nu susţină cumva acest proiect.

Da, piedici vor fi, mai ales din partea socialiştilor şi comuniştilor. Însă Coaliţia va avea nevoie de tărie de caracter, inclusiv verticalitate politică, pentru a demonstra că declaraţiile lor vizavi de un viitor european nu sunt simple fantasmagorii.

Mai ales că există nişte argumente solide pentru a susţine acest proiect. Argumente ce vin, în primul rând, din partea elevilor.

Şi cine, dacă nu aceşti elevi, reprezintă viitorul nostru…

Într-un final, aş vrea să le reproşez, totuşi, un lucru autorilor respectivului proiect. De ce limba română nu este obligatorie pentru elevii care studiază în rusă, ucraineană, găgăuză, etc.? Sau poate aceştia nu sunt cetăţenii Republicii Moldova!?

Părerea mea este că indiferent de naţionalitate, etnie, religie, sex, apartenenţă socială, etc., toţi cetăţenii acestei ţări sunt obligaţi să studieze (şi să cunoască) Limba Română.

În caz contrar, le sugerăm chestia cu “valiza şi gara”…

 

P.S. Ar fi minunat dacă s-ar modifica şi alin. 2 al art. 13 din Constituţie…

Imagine: publika.md

Comentarii

Nicolae Gârbu

Nicolae Gârbu

Născut la ţară, prin părţile Călăraşi-ului. Părinţii intelectuali mi-au insuflat dragostea de carte încă din copilărie. Gimnaziul l-am spulberat, mai degrabă cu mii de legende şi poveşti, decât cu matematică şi fizică. În perioada 1998-2001, am făcut...

Ultimele articole