În apărarea profesorilor „mituiţi” la BAC

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mai ţineţi minte sperietorile din liceu? „BAC’ul e cel mai important examen”, „BAC’ul îţi hotărăşte viitorul” etc. E oarecum ciudat că unii oameni, maturi deja, mai susţin poveştile de odinioară.

Personal m-am convins că BAC’ul este evenimentul central pentru un timp de maxim două luni – de la primul examen şi pînă la admiterea la facultate. După aceasta el n-are absolut nici o valoare, pe nimeni nu-l interesează ce medie de BAC ai avut. În afară de aceasta, pentru admiterea la facultate se iau în consideraţie şi anumite rezultate din timpul celor 3 ani de liceu, deci o medie bună la BAC nu neapărat asigură un loc bun la facultate.

În acest context, care e problema că sărmanii profesori cu salarii de nici 2000 de lei primesc o recompensă la sfîrşitul anului? Chiar am să-i rog pe cei care îi învinuiesc să spună deschis ce salariu au.

Corupţia este un fenomen care aduce mari prejudicii în anumite domenii (politică, învăţămînt superior etc.), anume acelea care dictează prezentul şi viitorul real al societăţii. Şcoala nu face nimic mai mult decît o pregătire intelectuală şi de cultură generală, iar BAC’ul este încheierea formală a acestui proces. Nu am regretat niciodată că am contribuit cu ceva la buzunarul profesorilor noştri în schimbul posibilităţii de a trage cu ochiul la BAC.

Comentarii