Implică-te ca voluntar în campania pentru recensământ

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cu toții știm că voluntariatul este un model de implicare civică. În primul rând, e o muncă în folosul societății; în al doilea rând, e o valoroasă experiență personală; și în al treilea rând, prinde bine la CV la început de carieră. Iată, deci, o activitate pentru cei care doresc să facă o schimbare în societate și, în același timp, să susțină cauza românismului în Republica Moldova:

Cu toții știm că în perioada 12-25 mai în Republica Moldova se va desfășura Recensământul Populației și al Locuințelor. Cele mai sensibile întrebări sunt cele cu privire la apartenența etnică și limba vorbită. Din punct de vedere științific, reprezentanții etniei majoritare din Republica Moldova se numesc români, iar limba vorbită de ei – limba română. Însă unii preferă termenii de „moldoveni” și „limbă moldovenească”. Mai multe detalii sau argumente în susținerea primei variante și în detrimentul celei de-a doua le voi publica într-un articol ulterior. Acum, însă, mă voi adresa celor care deja sunt în cunoștință de cauză și care doresc să contribuie la formarea opiniei publice.

Mulți nu se declară români la recensământ din cauza lipsei de informare. De aceea, cu oamenii e nevoie să stai de vorbă, să le explici atent, calm și cu răbdare care sunt argumentele logice în favoarea declarării etniei române la recensământ, dar și beneficiile unei astfel de decizii. Nu ne putem aștepta ca cineva să-și schimbe opinia peste noapte. Însă dacă se lucrează cu migală și cu insistență, rezultatele se fac simțite în timp. Pot să vă asigur pe exemplu propriu – am convins mai multe persoane să conștientizeze faptul că sunt etnici români și că cei care se declară „moldoveni” și „români” reprezintă același popor, însă niciodată nu s-a făcut din prima convorbire.

În acest sens, Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei” a lansat o campanie de informare pe străzile și în parcurile Chișinăului. În momentul de față sunt instalate trei corturi – în Scuarul Europei, pe Calea Ieșilor intersecție cu str. G. Iablocikin și pe bd. Dacia colț cu bd. Cuza-Vodă. Începând cu săptămâna viitoare, corturile vor fi instalate și în alte puncte. La aceste corturi, în fiecare zi, de la ora 10 până la 22, stau voluntari care informează trecătorii despre problema sus-menționată și, la nevoie, vorbesc cu ei pentru a limpezi unele confuzii sau întrebări. În scurt timp, se va lansa și un jurnal de campanie, în care se vor publica cele mai captivante istorii din experiența zilnică a voluntarilor în cadrul campaniei de informare pentru recensământ. E o experiență frumoasă – ai ocazia să asculți gândurile, grijile și frământările cetățenilor de rând și să capeți o imagine mai clară a mentalității colective a cetățenilor Republicii Moldova.

Deci, dacă ai câtuși de puțin timp liber (măcar patru, sau chiar două ore pe săptămână) și dorești să capeți o experiență frumoasă de activitate civică, și în același timp să faci o schimbare în societate pe direcția identității naționale, implică-te și tu în campania de voluntariat cu genericul ”Vorbim românește, suntem români!”. Îți poți anunța intenția aici sau găsi mai multe detalii/contacte aici. Iar dacă locuiești în afara Chișinăului, la fel poți participa. Contactează organizatorii evenimentului și ei te vor ajută să creezi un punct mobil de informare în localitatea ta.

Comentarii

Iulian Gramațki

Iulian Gramațki

Doctorand în economie la Goethe Universität Frankfurt; licențiat în Administrare de Business și Științe Politice la Saint Louis University Madrid; membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și al Platformei Civice „Acțiunea 2012”. Cunoști...

Ultimele articole