Idee națională pentru Basarabia/Republica Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Incapacitatea de a purta discuții în jurul subiectului ideii naționale este dictată de o inabilitate de a conștientiza esența problemelor. Dezbaterile publice sunt deturnate de discuții pe probleme identitare și istorice. În mare parte acest lucru este cauzat de o tratare foarte simplistă a conceptului de etnic, care indiscutabil, este legat de problema ideii naționale.

La noi problema identității etnice se rezumă de cele mai dese ori la dispute în jurul problemei dacă sunt sau nu moldovenii români sau care a fost rolul Rusiei în istoria Basarabiei. Mai puțini încearcă să intre în esența problemei pentru a putea găsi niște răspunsuri la probleme fundamentale.

Nu trebuie să confundăm etnonimul cu însăși cultura etnică. Dacă facem aici o delimitare clară, o bună parte a disputelor devin inutile și începem să înțelegem care ar fi idea națională.

Cultura și tradiția etnică derivă din experiențele predecesorilor noștri – iar asta presupune existența a unor valori și a anumitor structuri economice, juridice, socio-culturale, religioase tradiționale. Tradiția cutumelor în Marea Britanie, precum și „visul american” derivă din tradiția etnică anglo-saxonă, chiar dacă în arii geografice diferite aceasta a dat naștere la forme diferite. Miracolul economic al Japoniei și Germaniei după cel de-al doilea război, la fel, se datorează unei culturi etnice foarte puternice.

Orice instituție modernă nu se naște pe loc gol, ci are la fundamentul său niște structuri arhaice. Iată de ce când vorbim de modernizarea și consolidarea Republicii Moldova ca stat, discuții legate de fundamentele etnice sunt inevitabile. Problema este că capacitatea de analiză și conștientizarea a profunzimii fenomenului etnic a celor mai mulți vorbitori este una minimă.

Basarabia și Transnistria, în calitate de regiuni istorice periferice, nu dispun de o cultură, istorie și tradiție etnice deosebite. Continuitatea lor a fost determinată întotdeauna de legătura cu restul arealului românesc. Iată de ce discuții despre ideea națională nu pot fi separate de problema unității culturale românești. Orice încercare de a susține existența aici a unei culturi deosebite și autosuficiente este generată fie de un handicap mintal, fie de o rea voință, pentru că o astfel de atitudine nu poate avea ca rezultat decât degenerarea populației de aici.

Însă acest lucru nu înseamnă deloc renunțarea la statalitatea Republicii Moldova. Dimpotrivă, formațiunea politică dintre Prut și Nistru trebuie să conștientizeze rostul Republicii Moldova în acest areal și în această perioadă a istoriei, în raport cu spațiul românesc în contextul geopolitic și global existent, această conștientizare a rostului ar deveni și un fundament solid al statalității Basarabiei. În cele mai dese cazuri, temerea unora că statul nostru ar putea dispărea de pe hartă din cauza românismului este dictată doar de incapacitatea intelectuală de a conștientiza și defini aceste rosturi ale statalității.

Totuși, care ar fi ideea națională a Republicii Moldova (Basarabia)?

În opinia noastră, aceasta ar fi regăsirea și renașterea civilizației sătești (etnice). În următoarele decenii, în contextul intensificării crizei energetice, alimentare, degradarea vieții urbane, revenirea la sat devine unicul lucru care ar mai putea salva populația de dispariție și să garanteze o bunăstare materială. Pentru a face posibilă o astfel de revenire, este nevoie de un efort, de politici îndreptate spre investiții în mediul rural, în special în educație și infrastructură, care ar facilita migrarea populației de la oraș la sat.

Este nevoie de un efort pentru restabilirea tradiției și culturii în mediul rural, a vechilor structuri economice rurale, a normelor locale (cum ar fi „legea pământului”),  însă acest lucru nu va fi posibil fără o apelare la restul spațiului românesc. Experiența curentului țărănist din perioada interbelică, la care a contribuit foarte mult Constantin Stere, Ion Mihalache, Mihai Manoilescu ne-ar putea fi de un folos imens.

Acestea ar putea fi reperele firești în stabilirea ideii naționale, însă mai multe discuții pe marginea acestui subiect ar fi binevenite, cu condiția renunțării la abordări superficiale.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole