Homofobie sau homonegativism?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Foarte des adepţii îi auzim pe adepţii mişcării progay utilizând noţiunea de „homofob” în sens peiorativ, care potrivit propagandei lor oficiale, ar reprezenta o tulburare psihică generată de o „homosexualitate latentă”. Haideţi să ne lămurim aici un pic.

Termenul a fost propus de un activ promotor al intereselor minorităţilor sexuale – George Weinberg, care a încercat să prezinte această atitudine drept patologie în una din lucrările sale (1972, „Society and the Healthy Homosexual”). Cu toate astea, termenul a fost considerat neadecvat şi confuz de către reprezentanţii mediului academic. Astăzi, aceste termen este tot mai contestat în mediul ştiinţific, beneficiind de mai multă utilizare drept o etichetă politică (asemenea celui de “fascist” în mediul comunist, atribuit oricăror mişcări anticomuniste). Termenul „homofob” a devenit un foarte comod pentru mişcările pro-gay, care în acest fel etichetează orice dezacord faţă de politica promovată de minorităţilor sexuale.

Cu toate acestea, în opinia unei bune părţi a specialiştilor, „homofobia” nu reprezintă o „fobie”, cum ar fi, spre exemplu, în cazul „claustrofobiei” (frica faţă de spaţiile închise), agrofobie (teama de a fi blocat într-un loc), „ailurofobie”(frica faţă de pisici), ci doar o „neacceptare”. De regulă, fobiile sunt însoţite de aşa simptome caracteristice: ameţeală, greaţă, transpiraţie, tensiune musculară, palpitaţii. Aşa-numita „homofobie” nu este însoţită de astfel de manifestări, ceea ce înseamnă că ea nu poate fi considerată o „fobie” în sens clinic.

Sociologii Walter Hudson şi Wendell Ricketts sunt cei care au propus utilizarea termenului  de „homonegativism” drept alternativă la „homofobie”. În opinia lor, termenul de „homofobie” a devenit unul prea vag şi peiorativ, care a fost extins în mod greşit şi asupra atitudinii negative faţă de homosexualitate din motive ideologice, morale şi religioase.  În opinia lor, homofobia presupune doar o atitudine afectivă faţă de homosexuali (aversiunea, anxietate), în timp ce homonegativismul presupune o atitudine intelectuală faţă de această deviere sexuală. În acest fel, ei recomandă evitarea utilizării termenului „homofob” în cazul tuturor atitudinilor negative faţă de homosexuali.

Cu toate astea, lobby agresiv al comunităţii gay a determinat introducerea termenului de „homofob” în viaţa politică şi jurisprudenţă, împreună cu termenul nu mai puţin confuz precum este cel de „discriminare”, deschizând portiţa pentru interpretări eronate care, în cele din urmă, servesc drept instrument de represiune împotriva celor care nu acceptă ideologia „corectitudinii politice”.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole