Forumul diasporei sau șezătoarea unui grup din facebook?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nu esti interesat de politica daca nu ai auzit ca pe data de 18 martie, la Venezia a avut loc Forumul Diasporei moldovenesti de pretutindeni. Ce poate fi mai frumos decat reuniunea persoanelor cu aceleasi origini pentru discutii care ar schimba nivelul de viata a celor din tara. Pentru inceput, inca nu pot sa inteleg de ce a fost aleasa anume Venezia drept gazda a acestui eveniment? Daca tot au venit din toata lumea oameni, de ce nu au venit la Chisinau? Isi mai vedeau rudele, mai vedeau localitatile natale, dar asta nu conteaza atat de mult.

O participanta la acest forum, Oxana Greadcenco, intr-un comentariu pe facebook a spus ca asta de fapt nu este un forum al diasporei, dar o adunare a comunitatii „Adopta un vot”, o comunitate care s-a evidentiat in alegerile prezidentiale. Dar de ce atunci presa care se declara independenta, a spus de cate ori a avut ocazia ca evenimentul dat este anume un forum al diasporei moldovenesti de pretutindeni. Oare de ce? Din nou au incercat sa duca de nas oamenii slab informati. Ei bine, daca presa spune asta, atunci o sa incerc sa abordez forumul dat din perspectiva unui forum al diasporei, si nu ca fiind o reuniune a unui grup pe facebook.

Foarte mult m-a iritat prezenta jurnalistilor care traiesc in Republica Moldova, care nu prea au tangente cu diaspora. Imi este interesant, Alina Radu, Val Butnaru, Andrei Popov si alti jurnalisti implicati direct sau mai putin in politica moldoveneasca, ce treaba au la acest forum? Un alt factor straniu este prezenta scazuta, eu inteleg ca prezenta bate tare la buzunar, cheltuielile constituind in jur de 500 de euro, dar de ce s-au prezentat atat de putine persoane? Poate ca nu au fost invitaii oferite tuturor? Sau poate nu le pasa multora?

M-am gandit la evenimentul dat si mi-am adus aminte de Forumurile Civice organizate iarna trecuta de catre Platforma DA, invitatii speciali fiind Dodon, Usatii si alte persoane dubioase care logic, nu ar trebui sa fie in aceste liste. Deci, forumurile civice, de jure erau organizate pentru inaintarea revendicarilor protestatarilor catre guvernare, doar ca, cu parere de rau la evenimentele de acest gen erau prezente cu totul alte persoane, care cu mare greu se pot numi protestatari. Din nou era Andrei Nastase si suita lui de vice-presedinti, secretari, si alti membri a „Marii Adunari Nationale” in nici un caz nu lipstea Usatii cu Dodon. Dar unde erau protestatarii simpli? Am discutat despre forumurile civice cu un simpatizant al Platformei DA, cel putin in perioada protestelor si a forumurilor civice era simpatizant al lor. L-am intrebat, de ce nu mergi si tu la forumurile astea, chiar nu esti interesat? La care el mi-a raspuns, am vrut sa merg, cand dormeam in corturi inca, am vrut sa merg, doar ca la intrare mi-au spus ca nu ma regasesc in liste si nu am dreptul sa intru in sala. Ce sa zic, am ramas dezamagit.

Ce ziceti? Poate si de data aceasta a fost acelasi scenariu? Vine un moldovean la Congres de undeva de prin Spania sau Portugalia, si la receptie, hop si nu este in liste. Evident ca nu va scoate asta in public, ca sa nu pateasca rusinea cumva, ca moldoveanul nostru e tare mandru, si nu prea are obiceiul sa recunoasca infrangerile, chiar si atunci cand rezultatul nu a depins de el absolut deloc. Poate anume asta si este explicatia numarului foarte scazut de oameni prezenti la acest eveniment? Ca nu cumva sa fie persoane care ar incurca planurilor, care nu ar fi de acord cu spuma diasporei. Cu siguranta, 200 de oameni incluzand si saltimbancii de la Jurnal TV nu pot sa reprezinte opinia intregii diaspore, asa ca, daca doriti sa aflati cu adevarat opinia populara, nu va uitati la canalele TV, nu ascultati analistii politici, dar intrebati oamenii personal, slava Domnului ca asta putem sa facem. Atunci intr-adevar o sa aflati care sunt opiniile reale a cetatenilor. Si inca un lucru interesant, din spatiul CSI nu a fost nimeni. Adica 400.000 de cetateni moldoveni nu fac parte din diaspora? Sau diaspora moldoveneasca din Rusia este de mina a doua? Oare nu-s tot acei cetateni?

P.S. Stimati reprezentati ai diasporei, voua nu vi se pare straniu ca jurnalistii moldoveni si cateva personaje de genul lui Bolocan care nu au realizat nimic pentru tara asta spun ca va reprezinta interesele? Or poate nu va pasa?!

Sursa imagine: Jurnal.md

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Macovei Pavel

Macovei Pavel

Sunt student la Relații Internaționale, poate datorită acestui fapt am o percepție diferită față de mediul politic. Sunt împotriva manipulării și a propagandei, consider că aceste două lucruri strică din farmecul acestui domeniu. Și prin propriile...

Ultimele articole