Filatonomics sau Filatizare?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cu toții ne amintim spotul electoral PLDM din această vară „E dimineața din nou în Moldova„. Mesajul pe care eu l-am recepționat a fost că V.Filat împărtășește aceeași viziune ca faimosul președinte R.Reagan.

Președintele american a rămas în memoria cetățenilor ca singurul președinte care discredita rolul guvernului în economia americană. „Government is not the solution to our problems, government is the problem” sau „Guvernul este ca un copil, un tub digestiv cu un mare apetit la un capăt și nici un simț al responsabilității la celălalt capăt” sunt doar unele dintre memorabilele citate.

În contextul contracției (termenul folosit de K.Rogoff pentru a face diferență între recesiune (recession) și criza financiară gravă (contraction)) simțită în SUA, R.Reagan revine în prim plan, post mortem. Lumea își amintește modelul economic Reagan ce a relansat și revigorat industria americană. Reducerea taxelor, cheltuielilor bugetare a fost soluția și cel mai important reducerea birocrației sau mai bine zis infiltrarea administrației în economie. Un adevărat adept al „Laissez-faire”. Aceeași soluție se cere și de la administrația Obama.

Și acum să revenim la Filat. Acesta a redus unele taxe precum ale procedurilor vamale, altele le-a ridicat precum cele pentru băuturile alcoolice. Însă cum stă la capitolul liberalizării economiei? De ar fi Filat un adept al politicii lui Reagan, cum sugerează clipul său electoral, acesta ar concedia o mulțime de birocrați care sug și iar sug banii statului. Ar reduce procedurile birocratice,  ar fi liberalizat întreaga economie de monopoluri.

În acest an au răsunat mai multe scandaluri ca cele de la Moldtelecom, Tutun-CTC sau Franzeluța, ce sunt monopuluri. Pe lista de privatizare stă un șir de întreprinderi de stat nerentabile. Am fost martori la remanierea unor șefi de întreprinderi de stat. A redus procedurile birocratice pentru mai multe activități economice. Iar optimizarea costului pentru perfectarea unui pașaport este exemplul perfect pentru modelul economic liberal promovat de Filat.

Oare sunt acestea de ajuns?  Totuși care vor fi consecințele guvernului Filat? Va reuși să transforme Moldova într-o economie fără monopoluri de piață?  Va liberaliza piața aviației, metalelor feroase? Va elimina birocrația?

Să nu uităm că dumnealui deja a fost șef al departamentului de privatizări, deci la sigur că se pricepe la asta. Dar va privatiza dânsul în folosul societății sau în folosul clanului său?

Dacă Filat va reuși să facă ce a făcut Reagan, să ofere spațiu antreprenorilor prin eliminearea birocrației, monopolurilor și reducerea taxelor, vom vorbi peste 20 de ani de Filatonomics (așa cum e și Reagonomics). Dar dacă va urmări scopuri de îmbogățire prin privatizarea întreprinderilor în folosul propriu și va domina economia (astfel cum Plahotniuc a menționat că Filat este uluit de puterea lui Voronoin) peste 20 de ani vom vorbi despre Filatizarea economiei.

Totuși ce va fi ? Filatonomics sau Filatizare?

Blog Dumitru Vicol

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii