EXCLUSIV! Moldoveni săraci. La CFM totul merge STRUNĂ!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După câteva investigaţii operate recent am decis să lansez o nouă rubrică pe blog, Moldoveni săraci. Şi dacă poate credeţi că sună banal în cea mai săracă ţară din Europa, apoi să ştiţi că nu e tocmai aşa. Azi vă prezint prima parte, a primului material al rubricii, care vă va convinge că sărăcia nu e tocmai la ea acasă în Moldova. Mai nou, am început să privesc mai sceptic la invalizii care stau cu mâna întinsă prin intersecţiile din Chişinău şi la pensionarii care plâng de foame şi se sting cu zile în spitalele din Moldova. Oare nu simulează ei??? V-am molipsit şi pe voi de scepticism? Încă nu?! Nu priviţi peste geam şi citiţi în continuare!  

Buza_SovataVedeţi în imagini un luxos cartier rezidenţial din Sovata, România, scos recent la vânzare la un preţ de 850.000,00 euro. Cartierul cuprinde 6 case, cu o suprafaţă de 200 m.p. fiecare şi 6 cabane, a câte 45 m.p. fiecare, toate fiind utilate şi mobilate. Să nu credeţi că este proprietatea lui Dinu Patriciu, Gigi Becali sau Radu Mazăre! Nu e nici al moldovenilor Ion Sturza sau Vlad Plahotniuc! De fapt aparţine unui biet funcţionar din Republica Moldova.

Proprietarul complexului rezidenţial este un sărac, cel puţin dacă e să credem declaraţiilor sale de venit. Cu viză de reşedinţă în modesta locuinţă a părinţilor săi de la ţară şi angajat la o întreprindere de stat, deloc prosperă, care aduce statului mai multe pierderi decât venituri, Calea Ferată a Moldovei. Este vorba de Nicolae Buza, fost şef al Departamentului Transport de pasageri  al CFM, apropiat al fostului director al CFM Vitalie Strună, mai nou şef al sindicatelor la aceiaşi întreprindere de stat.  

În 2012 bietul funcţionar abia de ar fi adunat 100.000,00 MDL, conform declaraţiilor de venit. Socotelile pe care le faceţi depăşesc matematica pe care aţi făcut-o la şcoală? Vă pare şocant? Dacă da, mai lăsaţi loc de şoc!  Buza_Sovata_0

Mai jos vedeţi modesta maşină a săracului sindicalist. Este un MERCEDES S Klass, în valoare de 100.000,000 euro, care se pare că merge mai bine ca trenurile „modernizate” de CFM. Şi pe care sărmanul funcţionar de la întreprinderea falimentară de stat o parchează cu grijă, mai dihai ca un Agent 007, la o distanţă de aproape un kilometru de la sediul în care-şi are biroul, în parcarea din spatele Casei de Cultură a CFM! De ce oare? Nemţii cred că ar striga „aaah!”. Numai moldovenii se pot ruşina că… conduc cel mai nou şi luxos model de MERCEDES!

Tot din cauza ruşinii probabil săracul Buza a ales să-şi înregistreze „rabla” pe numele cumetrei şi totodată concubinei sale, pe nume Nina Focşa, un cosmetolog din Chişinău. Cosmetologul a fost pe timpuri însoţitoare de vagon, tot la CFM. Se pare că moldovenii au început în ultimul timp să atragă tot mai multă atenţie aspectului fizionomiilor lor, or sus-numita şi-a tras în ultimii ani mai multe apartamente în Chişinău, dar şi maşini de lux, de care îşi cumpără practic câte una în fiecare an. De la RANGE ROVER Discovery, produs în 2012 până la MERCEDES GL, anul producerii 2014. Prin „coincidenţă”, tocmai Gheorghe Focşa, fostul ei soţ, respectiv cumetrul lui Buza administrează complexul rezidenţial din Sovata, pomenit mai sus. Acum e clar. Săracul Buza cu siguranţă a fost luat sub tutelă sau curatelă de cumetrii săi!

Buza_S Klass_2Nicolae Buza, fiind neobişnuit de sărac comparativ cu rudele sale a intrat şi în vizorul procurorilor moldoveni, la pachet cu fostul director al CFM Vitalie Strună. Câtă nedreptate! Oare şi sărăcia a ajuns să fie pedepsită în Moldova cu 15 ani de închisoare?! Strună şi Buza riscau pedeapsă penală pentru delapidări de fonduri. Implicit pentru faptul că în perioada când Strună deţinea funcţia de director al CFM, iar Buza era şef de departament, ei ar fi transferat din bugetul întreprinderii de stat direct în contul unei întreprinderi de peste hotare aproape 400.000,00 euro.

Şi nu e tot. Procurorii au anunţat în februarie curent că au expediat în instanţa de judecată 10 cauze penale (!!!), în care sunt vizate 10 persoane juridice şi 5 persoane fizice, învinuite că în perioada când Strună era director la CFM iar Buza şef de departament, aceştia au prejudiciat statul cu 12 milioane de lei. Ei au efectuat tranzacţii fictive de livrare a utilajelor pentru trenuri şi vagoane ale întreprinderii de stat, prin intermediul a 23 firme-fantomă. Se întâmpla exact în perioada când „Vlad Filat cu trenul s-a plimbat, calea ferată a inspectat şi la o lansare oficială a participat” (poezioara nu-mi aparţine mie şi nici fiicei mele, ci unui portal care aparţine tocmai protagonistului). Anul curent Strună şi Buza chiar au fugit peste hotare de urgia procurorului, ultimul ascunzându-se… unde credeţi? Corect, în cartierul rezidenţial de lux, îngrijit de cumetrul şi Buza_S Klass_4tutorele său, fostul soţ al concubinei sale.

Până la urmă nu ştiu ce i-a făcut pe procurorii moldoveni să se oprească. Sau faptul că aşa şi n-au înţeles unde sunt banii furaţi de la stat, or Buza este sărac lipit pământului. Ori n-au înţeles cum a reuşit el să ridice complexul rezidenţial din Sovata cu doar 400.000,00 euro, dacă acesta costă sub un milion. Sau i-o fi apucat şi pe ei mila, ca şi pe cumetrii lui Buza, de săracul funcţionar… Sau poate o fi semnat preşedintele Timofti vreo amnistie pentru toţi săracii din Moldova, eveniment probabil legat de aniversarea celor 5 ani de luptă cu sărăcia a Guvernului de la Chişinău?!

Cert este că dosarele săracilor Strună şi Buza s-au pierdut pe undeva, probabil aşteptându-şi rândul, până când magistraţii moldoveni îi vor băga la dubă în regim prioritar pe moldovenii bogaţi, implicaţi în atacuri raider şi scheme de preluare a pachetelor de acţiuni ale coteţelor de găini din Ghizdita, Drochia. Între timp, deşi prietenul său Vitalie Strună a pierdut funcţia de director, iar el pe cea de şef de departament, Buza se simte bine–merci pe post de lider al sindicatelor de la CFM. Şi la sindicate, şi în general la CFM, şi chiar per ansamblu în MallDova totul merge bine! Merge Strună! Vorba moldoveanului, sărac şi curat…

Va urma

 

P.S. Şi acum să urmărim, în tăcere, împreună cu CNI-ul… doar o parte din averea… cumetrilor lui Nicolae Buza:

Buza_Sovata_1Buza_Sovata_2Buza_Sovata_3Buza_Sovata_4Buza_Sovata_5Buza_Sovata_6Buza_Sovata_7Buza_SovataBuza_Sovata_0Buza_S Klass_1Buza_S Klass_2Buza_S Klass_3Buza_S Klass_4

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole