EXCLUSIV! Justiţie în saună. Episodul Harunjen

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Continuare. Vezi episodul Orîndaş şi episodul Muruianu. 

De trei luni încerc să demasc, cu prezentare de probe, o schemă criminală de escrocherie prin care avocatul din Chişinău Aurica Axentii a fost deposedat de 80 mii euro. Din start eram conştient că nu trebuie să aşteptăm minuni care ar ţine de implicarea în elucidarea cazului a aşa-numitelor organelor de drept de la Chişinău, or în schemă sunt implicaţi judecători cu nume şi influenţă. Acum iată a devenit clar că ecuaţia este şi mai complicată, schema fiind acoperită nu doar de colegi de breaslă ai lui Orîndaş şi Muruianu, dar şi de procurorul interimar al Procuraturii Anticoruţie Eduard Harunjen.

În baza probelor pe care le-am făcut publice în episoadele precedente, la 5 martie 2013 victima a sesizat cu petiţie Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la acţiunile ilegale ale judecătorului Victor Orîndaş, raportate la Codul de Etică al judecătorului. Şi acum fiţi atenţi! Drept răspuns, la 1 aprilie 2013, mai în glumă, mai în serios, CSM a constatat că judecătorul Orîndaş nu a admis încălcarea normelor de drept!

Harunjen_1La 29 mai 2013 victima a sesizat Procuratura Generală cu privire la acţiunile ilegale ale batmanului în mantie de judecător. Conform scrisorii nr.36-54/13-240 din 10 iunie 2013 plângerea a fost readresată pentru examinare conform art. 274 al Codului Penal Procuraturii Anticorupţie.

Respectiv, la 25 iunie 2013 victima depune o nouă plângere la Procuratura Anticorupţie, cu privire la acţiunile ilegale ale judecătorului Orîndaş, iar la 3 septembrie 2013 victima a solicitat Procuraturii Anticorupţie să fie recunoscută în calitate de parte vătămată.

Pînă în ziua de azi niciuna din plângerile sau cererile victimei nu a fost soluţionată de Procuratura Anticorupţie, acestea fiind pasibile de a fi contestate.

Probabil vă întrebaţi cu ce este legată această crasă ineficienţă a acţiunilor de urmărire penală în acest caz, deşi toate probele sunt la suprafaţă, ba chiar le-am prezentat şi PUBLIC. Se întâmplă pentru că Orîndaş şi Muruianu poartă mantii şi sunt adevăraţi batmani! Batmanul Orîndaş scuipă pe lege şi bunul simţ, zâmbindu-i obraznic victimei în faţă şi lăudându-se prin saunele din Chişinău că are relaţii speciale cu… controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Nu ascunde nici relaţia de prietenie cu fostul său coleg de facultate, care acum deţine funcţia de procuror interimar al Procuraturii Anticorupţie Eduard Harunjen (vezi imaginile).

Şi se pare că Orîndaş nu este exagerat de lăudăros. Anume din momentul numirii lui Harunjen în funcţie acţiunile de urmărire penală şi procesul penal poartă un caracter vădit subiectiv. Dosarul în cauză este unul special, care vizează probleme GRAVE ale sistemului judecătoresc moldovenesc, strigătoare la cer şi… CEDO, fiind respectiv imperativă o cercetare obiectivă şi calitativă. Modul în care tratează acest dosar Procuratura Anticorupţie însă lasă victima cu ochii spre cer şi… gândul la CEDO.

Învinsă de batmanii în mantie de la Chişinău, victima care este paradoxal şi ea exponentă a sistemului de jurisprudenţă, nu mai are alte speranţe decât cele legate de CEDO, adresând deja trei plângeri Înaltei Curţi în legătură cu hotărârea pronunţată la 7 martie 2011 de batmanul Orîndaş, Moldova fiind astfel pe cale de a mai fi condamnată de câteva ori la Curtea Europeană. Pentru Orîndaş, Muruianu şi Harunjen aceasta însă nu este o problemă, pentru că despăgubirile, în mărime de peste 100 mii euro, vor fi plătite în acest caz nu de batmani, ci din bugetul de stat, adică vor fi luaţi de la gura pensionarilor şi copiilor din grădiniţe.

Victima urmează în scurt timp să notifice printr-o scrisoare deschisă despre acest caz şi Consiliul Suprem de Securitate, reprezentanţele diplomatice acreditate la Chişinău, precum şi organizaţiile internaţionale care monitorizează respectarea drepturilor omului în Republica Moldova.

P.S. Cunosc că pe biroul Preşedintelui Timofti se află un proiect de decret de numire a lui Victor Orîndaş în funcţia de judecător al Judecătoriei Centru. Chiar aştept cu nerăbdare decizia dlui Preşedinte!

Va urma.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole