EXCLUSIV! Integrarea europeană şi combaterea corupţiei, sau tăcerea mieilor. Cazul Grupul de Companii SAVVA. Partea I

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Iată-ne ajunşi şi cu regim liberalizat de vize şi asociere economică şi politică, semnată cu UE. Bruxelles-ul şi-a respectat promisiunile şi ne-a acordat toate beneficiile aplicabile unui stat care nu are calitatea de membru la UE, facilităţi pe care doar Moldova le are în spaţiul CSI. Pentru toată lumea de la Chişinău este clar că bunăvoinţa europenilor faţă de noi nu este altceva decât un credit de încredere acordat de Bruxelles premierului Leancă, în calitate de încurajare pentru a dinamiza ritmul reformelor şi eforturile de integrare europeană. Orice credit are o perioadă de graţie. Dar şi un termen de rambursare, de care ne tot amintesc oficialii europeni. Ambasadorul Germaniei la Chişinău Matthias Meyer (în imagine) a menţionat săptămâna trecută, chiar înainte de întrevederea lui Iurie Leancă cu Angela Merkel la Berlin, că avem „un şir de domenii vulnerabile, probleme ce trebuiesc rezolvate, cum ar fi corupţia, independenţa instituţiilor şi justiţia.” Tot el  ne-a avertizat anterior, că nu avem nicio şansă să ajungem în UE fără a combate corupţia. Meyer ne-a amintit că toţi trebuie să fie egali în faţa legii, astfel încât de răspundere penală să nu scape nici demnitarii de rang înalt. Ambasadorul Germaniei susţine că toate cazurile de corupţie trebuie să ajungă la urechile cetăţenilor prin intermediul presei, după mediatizare urmând în mod firesc şi consecinţele, adică dosare formalizate conform procedurii penale. Preferabil, procedurile trebuie să urmeze contra celor vizaţi de scandalurile de corupţie şi nu împotriva autorilor dezvăluirilor, cum se întâmplă acum pe plaiul mioritic. În condiţiile în care majoritatea celor din presa de la noi tac ca mieii, în timp ce sug şi ei cu nesaţ de la ţâţa corupţiei, care atârnă din oligarhii care îi păstoresc, ca să nu mai vorbim de mieii din organele mioritice de drept, eu o să iau pe bune îndemnurile europenilor şi o să vin cu o serie de materiale pe care le voi publica pe blog şi care sper că vor ajuta autorităţile de la Chişinău să pună în aplicare încurajările oficialilor europeni.  

Recent, alături de unul din politicienii de opoziţie de la Chişinău au ieşit într-o conferinţă de presă două angajate din cadrul Ministerului Justiţiei. Fetele curajoase au decis să pună capăt carierei de miel şi au făcut publice presiunile făcute asupra lor de către ministru, referitor la (ne)înregistrarea rebrandingului unui partid politic.

Matthias MeyerS-ar încadra gestul curajoaselor de la Ministerul Justiţiei în prescrierile făcute de oficialii europeni? Sigur că da! Contrar logicii însă, acţiunea fetelor a provocat discuţii referitor la încălcarea de către chiar ele a eticii corporative din cadrul instituţiei în care au activat. Potrivit unor miei, în persoana unor analişti, comentatori şi chiar bloggeri, fetele ar fi trebuit mai bine să tacă, ca şi ceilalţi miei care pasc pe malurile Bîcului! În cel mai rău caz, conform unora, ele ar fi trebuit să urmeze calea birocratică de atac a indicaţiilor ilegale ale şefului lor, adică să prezinte un raport prealabil, paradoxal… chiar acestui şef, apoi urmând adresarea în instanţa de judecată şi aşteptarea hotărârii acesteia.

Apropos, aşa cum am procedat şi eu înainte de conferinţa de presă din 6 august 2010. După ce am sesizat despre schemele de contrabandă de la Vamă atât Procuratura Generală, cât şi CNA (pe atunci CCCEC), Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei şi chiar Preşedintele ţării, tot în conferinţă de presă am ajuns. Atunci am decis să sesizez în toate cazurile direct publicul larg, pentru că nu are niciun rost în Moldova să umbli cu cheltuială de hârtie şi cerneală pentru a o sesiza pe tanda în privinţa ilegalităţilor lui manda, or tanda e mână-n mână cu manda şi transpiratul pe diverse căi birocratice de atac a sistemului corupt nu este altceva decât o pierdere de timp. Unica pârghie eficientă pe care o mai are societatea moldovenească asupra politicienilor şi funcţionarilor corupţi este presiunea venită din partea opiniei publice, sesizată prin diverse forme de liberă exprimare, aşa cum ne-a recomandat şi oficialul european pe care l-am citat mai sus.

Care este totuşi delimitarea dintre etica profesională, interesul corporativ şi tăcerea mieilor, soră cu inacţiunea criminală a funcţionarilor din sistemul birocratic corupt şi a presei subordonate şi loiale conducerii ţării, respectiv complicitatea la fărădelegile promovate de conducătorii instituţiilor publice??? Ziceţi-mi şi mie, de ce subalternii trebuie să tolereze şi să acopere încălcările colegilor sau şefilor care încalcă legea, subminează moralitatea în societate şi elementarul bun simţ??? Oare nu este tăcerea mieilor, jalnice victime ale sistemului maniacal corupt, în conflict direct cu interesul public???

Şi ca să vă fie mai uşor să înţelegeţi mesajul meu şi respectiv să optaţi pentru unul din modelele de comportament, de miel tăcut, conform proverbului înrădăcinat în genofondul moldovenilor (eu sunt mic, nu ştiu nimic), sau vultur rebel (da, da, ăla de pe stema de stat!), o să vă prezint primul material din seria de dezvăluiri la subiectul integrării europene, combaterii corupţiei, element indispensabil al primei şi… tăcerii mieilor.

Deci, o primă speţă bâcsită cu exemple de „etică profesională”:

La finele lunii octombrie 2010 angajaţii Serviciului Vamal au obţinut informaţii potrivit cărora întreprinderea SRL Grupa de Companii SAVVA ar fi implicată în activităţi de contrabandă prin efectuarea tranzacţiilor fictive de reexport cu mărfuri originare din China, introduse cu statut temporar pe teritoriul Republicii Moldova. SAVVA

După întreprinderea de către vameşi a unui şir de măsuri de investigaţie s-a demonstrat cu certitudine că firma vizată depozitează mărfurile (depozitul este situat în Chişinău, str.Meşterul Manole 5), iar apoi în loc să le reexporte le realizează pe piaţă internă. Respectiv, vameşii au întreprins măsuri de documentare a acţiunilor de contrabandă.

În noaptea de 23 noiembrie 2010, în apropierea oraşului Cantemir, de către subdiviziunile operative ale Serviciului Vamal a fost reţinut cu scopul verificării şi confirmării bănuielilor de contrabandă camionul ce reexporta conform documentelor în România, în adresa firmei sudafricane SRL Rittan Capital de la SRL Grupa de Companii SAVVA 24,5 tone de saci din materiale textile sintetice din benzi de polietilenă.

În rezultatul controlului fizic al camionului s-a constatat că marfa în compartimentul mărfar LIPSEA, iar şoferul camionului nu avea asupra sa niciun document vamal de export. Totuşi, şoferul le-a comunicat vameşilor, că se deplasa cu camionul gol în România pentru a se încărca cu ţevi din metal. Ulterior, camionul gol a fost escortat la terminalul vamal din Comrat pentru efectuarea tuturor măsurilor de documentare.

Prin intermediul acestui control au fost confirmate informaţiile operative referitor la funcţionarea schemei de reexport fictiv, în rezultatul căreia mărfurile străine se vând ILEGAL pe teritoriul Republicii Moldova, FĂRĂ achitarea cărorva plăţi vamale şi fiscale.

În dimineaţa zilei de 23 noiembrie angajaţii vamali operativi care au participat la reţinere întorcându-se la serviciu au raportat conducerii Vămii despre operaţiunea finisată cu succes.

La scurt timp după primirea laudelor şi mesajului de felicitare din partea şefului Vămii Tudor Baliţchi, angajaţii operativi au fost convocaţi, împreună cu Iurie Ceban, şeful Departamentului Aplicarea legii a Serviciului Vamal, într-o şedinţă de către Vladlen Stadler, apropiat al lui Tudor Baliţchi, cunoscut în anumite cercuri şi cu porecla KIRDÎK, şef al Biroului vamal Cahul şi concomitent şef-adjunct al Departamentului Aplicarea legii. Interesant, nu? Şeful adjunct al departamentului convoacă în şedinţă şeful departamentului, cu tot cu efectiv! 🙂

Va urma

Vezi şi Partea II

P.S. Săptămâna trecută şi-a încheiat misiunea la Chişinău Excelenţa Sa Matthias Meyer, cel mai bun ambasador trimis vreodată la Chişinău de statele europene. Acesta pe întreaga durată a aflării sale în Moldova a preferat să nu tacă şi să nu treacă cu vederea atât succesele Guvernului moldovean pe segmentul integrării europene, cât şi gravele probleme pe care le au autorităţile de la Chişinău. Sper că noul ambasador al Germaniei, care va fi o doamnă, va continua traiectoria predecesorului său, sprijinind efectiv Moldova în eforturile de combatere a corupţiei şi a problemelor din sistemul de drept.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole