EXCLUSIV! Călăii şi (K)călăii, sau de ce este în stare Filat pentru a-şi scoate vărul de după gratii?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

PLDM şi sateliţii încercau vineri să isterizeze societatea în legătură cu descinderile CNA de la Fisc şi Guvern. Ei, dacă până acum CNA şi Procuratura erau blamate, pe bună dreptate, pentru inacţiune pe segmentul combaterii corupţiei, care e principalul capitol al foii de parcurs de integrare europeană, acum am ajuns să vedem cum unii le blamează paradoxal, pentru… acţiune! După câteva ore de tăcere şi derutare, după ce Filat a rostit „comandă politică”, toată presa verde (sau verzuie), acompaniată de cea roşie (sau vişinie)  a explodat în titluri isterice: „Lovitură de stat!”, „Călăii!”, etc. Simptomatică reacţie! Şi dacă în această istorie CNA şi Procuratura sunt călăii, haideţi să vedem cine sunt… (K)călăii, sau cei „intimidaţi politic” de organele de drept.

Eu chiar o să felicit CNA- ul pentru această primă (sper tare mult să nu fie şi ultima) operaţiune de amploare de la 2009 încoace. S-a acţionat profesionist şi cel mai important e că a fost rezultativ. În urma operaţiunii începute în septembrie 2012 au fost cumulate suficiente probe pentru bănuirea lui Nicolae Vicol, şeful Fiscului, în comiterea infracţiunilor de corupţie şi abuz de putere. În apărarea sa acesta până la moment n-a putut născoci nimic mai pertinent decât să-l citeze pe şeful său de la Guvern: cică „este intimidat politic”, iar legăturile de bani din poşeta soţiei sale ar fi „de la serata de aniversare a acesteia”. Totodată, în biroul de la Guvern al adjunctului secretarului general al Executivului, apropiat al premierului şi al şefului Vămii, Eduard Bănăruc, figurant şi el în acelaşi dosar penal au fost găsite sume mari de valută, provenienţa cărora n-a putut fi justificată altfel decât cu banalul „au fost câştigaţi la nunta mea şi cumetria fiicei mele”. Profitabile ceremonii organizează PLDM- ştii, nu?

Cel mai exotic însă personaj reţinut la 15 februarie de CNA este afaceristul Vasile Gudima, cunoscut în calitate de rudă şi apropiat al premierului, pe numele căruia instanţa de judecată a emis un mandat de arest pe 20 de zile. Şi acest (K)călău, „intimidat” de călăii de la CNA a avut prin avocatul său o reacţie nu mai puţin ridicolă decât cele ale lui Vicol şi Bănăruc: cică „el nu poate să se pronunţe asupra faptelor şi ar avea o stare a sănătăţii precară la moment”. Foarte interesant! Nu ştiu ce boală l-a doborât pe acesta, însă se pare că ea nu l-a împiedicat să fie foarte activ exact până în ziua în care a fost reţinut.

Numele lui Vasile Gudima am început să-l aud tot mai des şi de la tot mai mulţi operatori economici încă din 2010. El însuşi nu face un secret din relaţia sa de rudenie cu premierul şi chiar se laudă cu această calitate pentru a exercita presiuni pe oamenii de afaceri şi trafic de influenţă în instituţiile publice, pentru a-şi impune interesele şi schemele. Este cunoscut în calitate de persoană care şi-a asumat după 2009 rolul de coordonator al schemelor de eludare de la obligaţiunile fiscale, raket, monopolizare a importului unor categorii de mărfuri (cum ar fi carnea), dar şi care gestionează schemele de contrabandă (în principal contrabanda cu alcool şi carne).

Sub influenţa lui Gudima au ajuns după 2009 şi cei trei afacerişti care au monopolizat importul de carne încă în perioada guvernării comuniste: Anatolie Triteac, Vladimir Şaulschi şi Nicolae Curtoglo, care acum obţin de la Gudima permisiuni pentru cote neoficiale de import (pe care până la 2009 le obţineau oficial de la Comisia guvernamentală condusă de Igor Dodon) sau contrabandă.

Are relaţii speciale nu doar cu Vicol şi Bănăruc, dar şi cu Baliţchi, care i-a pus la dispoziţie toate pârghiile administrative ale Vămii în organizarea şi promovarea schemelor criminale. Bandiţchi i-a angajat şi apoi promovat constant amanta lui Gudima la funcţii importante în Serviciul Vamal, fiind utilizată şi ea pentru exercitarea presiunilor pe operatorii economici. Schema este pe cât de genială, pe atât de simplă. Prin intermediul amantei, dar şi a altor vameşi, Gudima a organizat la Vamă un filtru, prin care trebuie să treacă categoriile de mărfuri din zona sa de interes. Întreprinderile care refuză să plătească „otkaturi” lui Gudima sau fac concurenţă firmelor protejate de acesta sunt ţinute câte 10 zile cu mărfurile în terminalele vamale, prin controale artificiale. Totodată, aşa-numite „criterii de risc” din sistemul informaţional vamal „ASYCUDA World” interzic vameşilor vămuirea mărfurilor fără coordonarea telefonică cu angajaţii de la Autoritatea Centrală a Vămii, care la rândul lor coordonează telefonic vămuirea importurilor cu Gudima. Aceeaşi vameşi îi asigură lui Gudima şi culoarele necesare pentru contrabandă.

În ultima perioadă tot mai des îmi amintesc de mesajul adresat organelor de drept de la Bucureşti de preşedintele Traian Băsescu după venirea sa la Cotroceni: „Nu-mi aduceţi voi mie peştişorii, vreau RECHINII!”. Oare să fie pe calea cea dreaptă şi CNA- ul moldovenesc? Până acum ei s-au tot preocupat de bibliotecari şi profesori şi iată că în sfârşit au observat şi RECHINII! Eu chiar nu-i invidiez, pentru că ştiu cu ce RECHINI se bat! Oare credeţi că în zadar ţipa în gura mare vinerea trecută mass-media RECHINILOR, mai dihai ca nişte şobolani călcaţi pe coadă? Dacă într-un stat normal instituţiile anti-corupţie luptă cu infractorii, în Moldova CNA trebuie să reziste nu doar loviturilor interlopilor, dar şi ale politicienilor, ba chiar şi ale Guvernului! Şi dacă într-un stat normal instituţiile anti-corupţie beneficiază de tot sprijinul societăţii şi mass-media, la noi iată că şi aici totul e… cu fundu-n sus!

Tare sper că băieţii de la CNA nu vor ceda presiunilor şi-şi vor apăra această primă realizare!  N-au dreptul să cedeze presiunilor premierului, care iată că admite o imixtiune grosolană în actul justiţiei, de nepermis pentru un funcţionar de asemenea rang, mai ales că s-a proclamat pro-european. Ei n-au dreptul să cedeze nici presiunilor din partea altor politicieni, care nu exclud că vor apărea în contextul târgurilor dintre păpuşarii scenei politice de la Chişinău. Chiar nu ştiu de ce este în stare Filat pentru a-şi scoate vărul de după gratii!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole