Europa este o ușă! (video)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Europa este o usa, iar Republica Moldova si-a pus drept scop in 2009, sa deschida aceasta usa. Pe 28-29 noiembrie, cind va avea loc summit-ul de la Vilnius, tara noastra va avea prima ocazie de a bate la aceasta usa, iar fiecare dintre noi cred ca asteapta ca Uniunea Europeana sa ne deschida.

Parerea mea este ca UE ne va deschide acum, iar noi o sa avem ocazia sa vedem dincolo de usa, dar inca nu o sa putem intra. Pentru a intra,  Coalitia Pro-Europeana va trebui sa-si „tureze motoarele” la capacitatea maxima, ca la finele lui 2014, sa facem primul pas pe usa Europei – obtinerea regimului liberalizat de vize.

Putem fi optimisti, Republica Moldova este considerata in continuare „Povestea de succes a UE”. Acest lucru a fost reconfirmat de Consilierul pentru politica externa si securitate al Cancelarului federal, Christoph Heusgen, care a declarat in cadrul intrevederii de astazi la Berlin cu presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, ca tara noastra ramine in atentia Germaniei, fiind considerata un exemplu pentru tarile din Parteneriatul Estic. Christoph Heusgen a apreciat si cooperarea dintre puterea legislativa si cea executiva din Republica Moldova, apreciind progresele autoritatilor de la Chisinau in realizarea obiectivelor de reforme ale tarii noastre. De asemenea, Christoph Heusgen a mentionat ca Germania sprijina parcursul european al tarii noastre si va mentine si pe viitor subiectele legate de Republica Moldova pe agenda politica de discutii.

Tinind cont ca Germania este una din cele mai importante tari ale UE, este foarte important sa o avem ca partener pentru a putea miza pe sprijinul ei.

Este clar insa, ca nu totul depinde de europeni. Pot ei sa ne acorde tot sprijinul, dar daca populatia nu va intelege, si cel mai important, nu va simti acest sprijin, intr-o buna zi ar putea sa-si schimbe parerea, cu toate ca acum stam binisor la acest capitol. Conform ultimului sondaj de opinie,  46, 5 % dintre cetatenii tarii noastre, ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE, daca ar avea loc un referendum.

Pentru a mari procentul pro-europenilor, PDM a lansat pe 6 noiembrie o ampla campanie nationala de informare si consultare a cetatenilor, despre procesul de integrare europeana a Moldovei. Echipele PDM, colecteaza si mesajele cetatenilor, despre insemnatatea Uniunii Europene pentru ei, asteptarile lor, care ulterior vor fi transmise liderilor europeni. Pentru a vedea cum decurge campania, puteti intra pe pagina de facebook  –  „Scrie Europei„, sau pe site-ul campaniei –  http://scrieeuropei.md/rom.

Cred ca este important ca si celelalte forte pro-Europene, sa se alature campaniei de informare a cetatenilor despre beneficiile integrarii europene a Republicii Moldova, pentru a fi siguri, ca atunci cind UE ne va deschide usa, cetatenii sa doreasca sa intre, fiind constienti ca nu-i paste nici un pericol.

Mai jos, in primul clip veti vedetea spotul, „Europa este o usa”, iar in cel de-al doilea clip, mesajele cetatenilor straini, care sustin integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana:

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole