Emigrare în Spania sau Suedia ??? Desigur că Suedia…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Fiecare dintre noi are pe cineva dintre rude, părinți, frați  plecați peste hotare. Noi, depindem de banii trimiși de ei, economia depinde de remitențe, politica se face pe banii veniți de peste hotare etc. De parcă am fi pe vremurile mercantiliste, singurul scop este să vină banii moldovenilor de peste hotare în R.Moldova.

Emigrația nu o putem opri la moment. Dar, am putea  beneficia la maxim din acest proces dacă migrația ar fi mai bine regulată atât la nivel macro cât și la nivel de individ. Pentru mine e straniu un lucru. De ce lumea preferă să plece în Spania, Italia, Portugalia. De ce nu pleacă în țările scandinavice?

Unul dintre factorii importanți a șomajului ridicat în Europa este mobilitatea scăzută a cetățenilor. Astfel în loc șomerii să plece în alte țări unde este nevoie de forță de muncă, ei rămân și devin o povară a sistemul social de asigurări. Eu înțeleg un spaniol care nu pleacă în Danemarca pentru că are prietenii săi, familia sa în Spania. Dar moldovenii și așa nu sunt acasă în Spania, ce îi împiedică să migreze în alt stat?

Dacă moldovenii noștri ar lăsa puțin cumătrismul și nu ar pleca în țările, orașele unde au rude ar fi mai bine atât pentru ei cât și pentru R.Moldova. Ei vor avea posibilitatea să câștige mai bine și vor fi și remitențele mai mari la urma urmei.

De exemplu Spania are cea mai mare rată de șomaj printre rândurile tinerilor și cea mai mică rată de angajare part-time. Salariul minim este în jur de 600 de euro. În Portugalia situația este similară.

Italia este faimoasă prin cea mai mică rată de angajare a femeilor. Nu are salariu minim garantat iar economia șchiopătează. Pe lângă toate astea Portugalia, Spania și Italia oferă ajutor de șomaj pe o perioadă de 6 – 12 luni care este și desigur foarte mic în comparație cu Franța, Belgia etc.

Și acum mă întreb de ce moldovenii încă pleacă în țările date? De ce nu se informează de starea pieței de muncă în țara cutare? De ce totuși preferă să câștige mai puțin dar să fie alături de rudele sale etc. De ce nu pleacă în Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia?

Mulți ziceau că limba este un prim impediment pentru a emigra în țările nordice. Nu este adevărat, toți vorbesc engleza și la servici chiar și în construcție te descurci în engleză. Nu este nevoie să înveți suedeza, daneza așa cum trebuie să înveți portugheza, franceza sau spaniola. Un al doilea avantaj de a emigra în țările nordice este sistemul social super generos (desigur că eu vorbesc despre emigranții moldoveni care au acte în regulă). Dacă devii șomer beneficiez de ajutor de șomaj destul de înalt pentru 2 ani. Numai vorbim despre training-urile de respecializare și reorientare.

Și acum mă gândesc eu, de ce moldovenii nu lasă totul și să plece în astfel de țări? De ce moldovenii care încă sunt acasă își pun în plan să emigreze în Italia, Spania din cauza că au vreo rudă acolo?

Eu zic că dacă moldovenii ar fi puțin mai informați și ar avea o gândire mai strategică de lungă durată am putea trăi mai bine.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii