Egoist, dar raţional: hai să învăţăm din greşelile altora!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Este normal ca lumea să aibă atitudini diferite faţă de îndatorările externe ale ţărilor. Ţin minte, la una dintre sesiunile Clubului de Discuţii Economice ASEM, domnul Ioniţă, a explicat procesul în care banii se întorc în sistem şi că îndatorarea nu prezintă o problemă majoră de dată ce producătorii produc, iar oamenii consumă. Impozitele fac ca banii să ajungă tot în buzunarul statului. Deşi, în realitate, procesul ăsta nu e chiar aşa de simplu,dar mai ales nu e întotdeauna previzibil şi suficient de rapid.

Grecia o dă în bară definitiv. Înţeleg că nu e cea mai profesionistă expresie, dar e adevărat. E una să ai datorii imense, dar să le utilizezi raţional ca să scoţi ţara din criză, şi e cu totul altceva când utilizezi banii din datorii pentru a plăti salariul 13 sau nu poţi scoate în capăt cu condiţiile FMI, pentru ca să rămână şi oaia întreagă şi lupul sătul.

Ineficienţa administrării fondurilor FMI în Grecia au dus la decizia de a infiltra în anumite organe de decizie ale Greciei persoane din cadrul FMI. Lucru pe care Financial Times îl cataloghează ca pierderea suveranităţii. Acum, în Grecia, colectarea taxelor, procesul de privatizare se va face exclusiv la indicaţia persoanelor străine. Iată asta e o problemă… Nuştiu cum se mai ţine acolo guvernarea la putere.

Există şi altă parte a monedei: exemplul Greciei arată că NU E CORECT să aşteptăm prea mari salarii, bonusuri – în schimbul zilelor scurtate de lucru şi concediilor lungite. Idea e că asta se poate întâmpla, iar oamenii ca rezultat nu devin decât nişte lenoşi şi oricum nemulţumiţi. Munca e cea care trebuie răsplătită, nu neîntârzierile la servici.


Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii