Ecoul protestului… ONG-urile politice si partidele civice

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

In republica noastra, partidele nu mai fac politica, iar ONG-urile le-au luat locul.

De facto, in spatele acestei conjuncturi sociale se ascunde impotenta partidelor de opozitie. Cele cinci partide surori, care au iesit ieri in strada PLDM + PN + DA + PAS + Casa Noastra, cheama lumea la protest prin conferinte de presa, dar ca sa nu se faca de ris in caz de esec, ei incearca sa imbrace acest joc politic intr-o haina civica. Foarte comod! Maia Sandu si Grigore Petrenco si-au lasat steagul de partid acasa si au mers la protest ca simpli cetateni. Bravo, asta da societate civila! Nu mai amintesc de vremurile bune, cand Maia Sandu si PLDM – in frunte cu Filat – luptau pina la singe cu comunistii, iar domnul Petrenko a fost deputat din partea PCRM, partid condus Vladimir Voronin.

Manifestantii de ieri, cu Maia Sandu – in spate, si Barbarosie – in fata, strigau ca democratia este in pericol!

Si mai strigau ca arde curu! Serios. Imaginati-va cum a fost: Pasha Parfeni canta pe scena „Arde curu”, iar Maia Sandu din mutlime canta din urma lui. Iata baza protestului. Dar sa lasam la o parte ironia si sarcasmul si sa trecem o abordare mai serioasa. Totusi politica nu e un joc de copii, e o treaba cat se poate de serioasa. Nu?… Deci, democratia e in pericol (semnul exclamarii). Daca democratia este in pericol, trebuie sa ne speriem. Logic.

Totusi, la ce se refera gasca politico-ong-ista? Unde e pericolul? Sa inteleaga si Mos Ion si nepotul sau, Vasilica. Marele pericol este in sistemul electoral mixt! Pina in prezent am ales toti 100% din deputati in Parlament votand liste de partide. Daca va fi sistem mixt, atunci vom alege doar 50% din deputati pe liste de partid, iar restul 50% ii vom alege direct, uninominal, asa cum se aleg primarii. Aproximativ, fiecare raion isi va alege cate un deputat. Si revenim la sperietoarea PAS – democratia in Moldova este in pericol. Totusi care este pericolul? si pentru cine?

PS – Pacat ca primarul de Balti n-a reusit sa fie prezent si el la miting, dar cel putin cu sufletul si cu facebook-ul a fost alaturi de partidele civice si ong-urile politice.

Comentarii