E timpul de pus semințele la încolțit!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Într-o seară de duminică, la emisiunea Replica, domnul Arcadie Barbăroșie spunea că ar trebuie să mai scriem și să vorbim despre agricultură. Aceeași idee a lansat-o la PublikaTV, la care era invitat și Petru Lucinschi, fost președinte pe timpul căruia aveam energie electrică o oră pe zi, iar buneii noștri făceau cozi la poștă de la ora 4 dimineața pentru a primi cei 90 lei din pensie. Așa era pe atunci, ce să-i faci…?!

Iată că e ianuarie, anul acesta fără zăpadă, e secetă, dar țăranii trebuie să înceapă pregătirile pentru noul an agricol. Uneori îmi amintesc cu nostalgie când în luna ianuarie, cu întreaga familie, în timp ce alții îi dădeau cu sărbătorile de iarnă, noi lucram deja în grădină. De la începutul lui ianvar, așa cum îi spunea bunica, se pregătea pelicula pentru seră (o lipeam cu ajutorul fierului de călcat), se pregăteau semințele de roșii și varză timpurie – curechiul de prima mână cum îi spunea majoritatea agricultorilor din sat. Partea de sus a sobei servea ca drept laborator pentru germinarea semințelor, pentru că așa plantele răsăreau mai repede. Plantele de roșii răsăreau în 5 zile, iar varza mai greu, între 7 și 12 zile. În prima săptămână a lunii februarie aveam deja răsărite primele plante. Dacă astăzi ar fi fost 9 ianuarie 1998, gunoiul de grajd era deja aprins, pelicula de pe grămadă caldă, iar în vârful grămezii pisica care nu mai este mulțumită de soba prea fierbinte.

Acum a cam murit agricultura tradițională. Dar… cu siguranță, undeva la nordul Țării, pe soba unor Țărani cu mâini chinuite și bătătorite deja de la furcă și lopată, stau borcănașele cu semințe la călduț, la încolțit.

Îmi este dor de acele vremuri…

Amintirile au venit după ce săptămâna trecută a trecut pe la noi un Agricultor, din Băcioi. Se pregătește de noul an agricol. Am rămas impresionat că pentru cele 3 ha din proprietate și câteva arendate dorește să atragă investiții străine pentru a dezvolta mica lui gospodărie agricolă. De pe acum pune la ”încolțit” planuri pentru luna martie-aprilie. E un brav agricultor care a înțeles că totul se face din timp. I-am urat succes! Sper că birocrația din Moldova nu-l descurajeze!

Când vor înțelege guvernanții că e timpul potrivit de pus semințele la încolțit?

Când vor înțelege că alegerea Țarului nu hrănește pe nimeni de la Țară?

www.gandrabur.net

Comentarii