După program V: O râpă incită la competiţie autorităţile şi natura

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

O casă s-a prăbuşit în răpă, iar alta stă să cadă. La rând mai sunt şi alte locuinţe care riscă să fie înghiţite de răpa din centrul satului Crihana Veche, raionul Cahul. Sătenii şi autorităţile locale spun că bat alrama din 2004 şi că au scris mesaje tuturor premierilor şi oamenilor importanţi şi chiar la Ministerul Mediului din Bruxelles, toţi au venit la faţa locului s-au înspăimântat de privelişte şi au promis ajutoare.

Acum râpă are o adâncime de peste 15 metri şi a ajuns la taseul Chişinău-Giurgiuleşti care trece prin această localitate. Asfaltul de pe drum s-a lăsat la vale din cauza apelor dar şi a utlilizării intense a şoselei de către camioanele care merg spre şi dinspre portul de la Giurgiuleşti. Autorităţile locale şi cele raionale au elaborat un plan de soluţionare a problemei, dar nu deţin nici a suta parte din banii necesari.

Oamenii sunt speriaţi de răpa le poate înghiţi tot ce au acumulat de-a lungul vieţii. Satul Crihana Veche a fost în lista localităţilor cu alertă de alunecări de teren în urma ploilor din ultimele zile. Astăzi am discutat cu doi viceminiştri (al Mediului şi al Transpoturilor) care au promis ajutoare şi au venit cu idei pentru soluţionarea problemei. Nu se ştie deocamdată cine va lucra mai repede, natura săpând râpa sau autorităţile asutpând-o. Până acum natura s-a descurcat mai bine şi a acumulat mai mulţi metri părtraţi din speranţele sătenilor.

Comentarii