Dumnezeu nu bate cu bățul sau cum a ars biserica sf Dumitru

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Este o zicală veche la noi: Dumnezeu nu bate cu bățul.

În sfînta zi a Învierii în noaptea marii și împărăteștii slujbe, Chișinăul a fost zguduit de o veste deosebită. A ars parțial biserica Sf. Dumitru din capitală, știre care a fost preluată practic de toate sursele de informare.

http://www.publika.md/incendiu-de-paste-la-biserica-sf–dumitru-de-la-botanica-video_2279861.html

Cînd se întîmplă un asemenea eveniment este un prilej pentru a ne gîndi. Dincolo de toate cercetările cauzelor tehnice și obiective care au dus la declanșarea acestui incendiu mai este ceva. Este ceva ce nu este în stăpînirea omului și nu este nici în puterea explicației în felurite rapoarte de cercetare și de elucidare a cauzelor, rapoarte care în mod sigur vor veni sau ar trebui să vină dup un astfel de eveniment.

Este mîna Domnului în toate, că se face ceva cu voia Lui, sau suntem pedepsiți, ni se îngăduie unele necazuri asupra noastră, astfel ca noi să ne gîndim un pic la ce păcate am făcut și de ce Dumnezeu a permis să se întîmple un lucru sau altul.

Faptul că a ars parțial o biserică este unul tragic și foarte negativ. Îmi pare foarte rău și înțeleg jalea enoriașilor simpli și tristețea care vine odată cu aceasta. Însă ar trebui să ne gîndim mai profund și să înțelegem de ce s-a întîmplat aceasta.

Cunoaștem că preotul paroh la acea biserică este Părintele Pavel Borșevschi. Să-mi fie iertată constatarea dar preotul Borșevschi este unul foarte iubit de autorități, este unul care de fiecare dată încearcă să găsească o scuză tuturor acțiunilor guvernanților noștri. Pentru aceasta a și fost decorat cu numeroase distincții de stat și premii de la cezar, ultima chiar foarte recent cînd președintele practic inexistent al Moldovei l-a decorat cu un nou ordin

http://www.publika.md/noi-distinctii-de-stat–cine-si-pentru-ce-merite-au-fost-decorati-de-presedintele-nicolae-timofti-foto_2057721.html

Aș vrea totuși să-i amintesc părintelui Borșevschi cu tot respectul că un creștin adevărat își caută comoara din ceruri și nu pe acea de pe pămînt, și în nici un caz nu va renunța la comoara cea adevărată – Mîntuirea în numele unei slave vremelnice și respect din partea unor puteri liberale aici pe pămînt.

Știm că părintele se ocupă și cu multe acțiuni caritabile la biserică dar toate acestea vor fi alături cu drumul dacă sufletele celor pe care îi păstorește se vor pierde. Dar părintele în nici o adresare a sa sau predică nu a condamnat în vre-un fel păcatul sodomiei pe care autoritățile de la noi l-au legiferat, nu a condamnat nici legalizarea islamului și nici legea care egalează în drepturi credința Ortodoxă a neamului cu orice altă sectă de la noi. Apelul său a fost mereu spre iertare și înțelegere despre autorități, este drept, un creștin trebuie să ierte și să fie smerit, dar nu se iartă hula Lui Dumnezeu și legiferarea unui păcat, și vai de acei care vor spune răului bine și păcatului că e dreptate. Nu a participat cu creștinii la protestele lor contra legii pederastiei, și nici la acțiunile de protest la parlament cînd se puneau la vot legi de pedepsire a celor care nu vor recunoaște homosexualitatea ca normă.

Nu mai vreau să continui în înșiruirea acțiunilor și inacțiunilor domniei sale, vreau doar să spun că orice semn de la Dumnezeu este spre a ne gîndi și a ne trezi. Iar arhiereii au o sarcină și mai mare, anume ei trebuie să lupte pînă la capăt și să iasă chiar contra unui regim politic dacă acesta le vrea sufletele oamenilor. La fundul Iadului stau anume arhiereii care nu au spus păcatului pe nume și din urma lor au smintit în minciună pe alți creștini.

Cît privește cauzele obiective ale incendiului aici avem unele rezultate ale anchetei care indică clar că a fost din cauza ne-profesionalismului la limită cu prostia a celor de la JurnalTV care prin amplasarea cablurilor lor și tehnicii de transmisie nu au respectat normele de securitate și au provocat incendiul. Edilul actual al capitalei Dorin Chirtoacă a ordonat (fără aviz de la Consiliul Municipal) să se acorde ajutor financiar de 500.000 lei din 3,2 milioane estimate ca pagubă) De ce acum noi ca contribuabili trebuie să plătim prostia jurnaliștilor (cînilor turbați) chiar nu înțeleg. Să plătească JurnalTV-ul toate pagubele cauzate de incompetența lor.

http://www.publika.md/incendiul-de-paste-la-biserica-sf-dumitru–autoritatile-anunta-cauza-si-costurile-reparatiei_2287321.html

Aici ar trebui să se gîndească și alții cînd permit jurnaliștilor să intre în tot și toate doar datorită faptului că scrie undeva la ei pe buzunar presa și TV. Se parchează cum vor fără să ia amendă, se bagă în primele rînduri în operațiunile poliției, intră în spitale și tachinează cu întrebări omul care poate să moară în orice clipă, acum iată au provocat incendiu. E un material de reflecție pentru noi toți.

P.S. După așa evenimente trebuie să privim mai îndeaproape la ceea ce facem, cred că a fost îngăduit de Domnul să se întîmple anume să ne mai trezim din păcate, și noi enoriașii și preoții.

Borsevschi_Timofti

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Mihail Lozovanu

Mihail Lozovanu

Absolvent de stiinte exacte, cetatean al Moldovei, doresc sa aduc o schimbare spre bine in tara mea, sunt conservatorist mai mult de opinii si imi place sa analizez lucrurile din mai multe puncte de vedere inainte de a face o concluzie. Iubesc tara ...

Ultimele articole