Dosarul INTERCOMINVEST. (contra)CONTRABANDA la moldoveni

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nimic la MallDova nu are loc întâmplător. Cum scriam recent, după mai multe săptămâni de aflare în deplasări mai mult sau mai puţin oficiale, la 19 martie a revenit în ţară şeful Vămilor Baliţchi. În aceeaşi zi dimineaţa au început descinderile procurorilor în 4 posturi vamale din Chişinău. Hm. Simplă coincidenţă? Pe naiba!

Ieri la prânz, după conferinţa de presă a procurorilor şi a Direcţiei Investigarea fraudelor a MAI, dar mai ales după briefingurile de presă ale lui Bandiţchi şi Filat totul a devenit plictisitor şi scârbos de evident.

E SIMPLU: Bandiţchi a revenit în ţară pentru a jertvi câţiva vameşi de la nivelul aplicării ştampilelor pe declaraţiile vamale, predestinaţi pentru calitatea de ţapi ispaşitori. Cei câţiva angajaţi ai lui, care au trecut după decembrie 2009 prin nu mai puţin de două reorganizări şi tot atâtea atestări se încearcă a fi răstigniţi în public în calitate de cei mai mari contrabandişti. Intenţia este de a dezamorsa presiunea publică de pe persoana lui Baliţchi şi de a distrage atenţia publică de la problemele lui cu legea. Astfel, se vrea salvarea fundului preţios al lui Bandiţchi!

Dacă nu e aşa, atunci de ce nu s-a reuşit reţinerea lui Ion Vornic (alias KVADRAT), apropiatul şi colegul de gaşcă al lui Bandiţchi, care este şi autorul, dar şi persoana care a implementat schema măgăriilor făcute de INTERCOMINVEST în perioada 2007-2011? DE CE toate măgăriile din cadrul acestui dosar s-au întâmplat la fostul Birou vamal Centru, aflat din ianuarie 2010 sub controlul lui Eugen Chichioi, actual şef adjunct al Biroului vamal Chişinău şi prin cumul şef al filialei PLDM Sângera??? CINE l-a alertat pe KVADRAT în privinţa descinderilor, astfel încât el să reuşească s-o şteargă din ţară, ca să se ascundă de răspundere PENALĂ în România? CINE l-a promovat pe KVADRAT în ianuarie 2010, la doar două săptămâni de la numirea în funcţie, de la funcţia de inspector al postului vamal Bulboaca (prin care trec nu mai mult de 4 garnituri de tren zilnic) la cea de cogemite şef al Postului vamal Petricani din Chişinău, concentrând sub el toate importurile de tehnică de calcul şi uz casnic??? CINE încerca din răsputeri, până mai dăunăzi să decriminalizeze contrabanda, obţinând şi aprobarea lui Filat în acest sens? Nu cumva cel (auto)proclamat ieri MARE luptător împotriva contrabandei şi corupţiei în vămile moldoveneşti?!

Baliţchi, transferat la 23 decembrie 2009 (!!!) de Filat de la IPTEH direct în funcţia de şef al Vămilor, a luptat atât de TARE cu schemele de contrabandă, încât INTERCOMINVEST a reuşit doar în 2011 să treacă prin schema din vămi „descoperită” abia acum, având undă VERDE, 150 de TIR-uri (!!!) cu marfă (şi nu doar tutun!!!)?! Şi după ce MAI a „aflat” în 2011 de schemă abia alaltăieri începe descinderile împreună cu Procuratura?! Lăsaţi-o baltă! Acest dosar nu e nimic mai mult decât o făcătură şi nu voi crede altceva decât în momentul în care va fi reţinut creierul acestei scheme, KVADRAT, mâna dreaptă a lui Bandiţchi! Şi NU înainte de momentul în care Bandiţchi îşi va da demisia! Ar fi firesc, nu? Or nu Puşkin era şef al Vămilor din decembrie 2009 până în 2011, când Procuratura şi MAI-ul ne spune că înfloreau la Munceşti 801 schemele INTERCOMINVEST? Nu?!

Şi nu doar să-şi dea demisia, dar şi să întindă ambele mânuţe în faţa cătuşelor de la şoldul ofiţerilor de la Procuratură şi CNA!

P.S. Azi dimineaţă Bandiţchi din nou a părăsit ţara!!!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole